29 juni, Kategori: Okategoriserade

Fredagsgodis: Flädersaft och mandelskorpor GI!

För en timme sedan låg jag helt utslagen på soffan efter en tupplur efter en göteborgsresa och tänkte ut ursäkter för att slippa resten av dagen.

Nej, det var orättvist. Det behövs inga ursäkter här i huset. 🙂

En timme senare har jag hursomhelst ryckt upp mig och har:

  • Gjort en stor sats fläderblomssaft
  • Bakat mandelskorpor, inspirerad av ett recept från Må Bra.  Det var redan GI, men inte tillräckligt tyckte jag, så jag bytte ut och la till.

Detta kan verka vara världens mest komplicerade recept. Det är det inte. Byt ut det som inte passar.

Ingredienser:

  1. 2 dl Pauluns musli blåbär/vanilj (byt ut till annan musli om du vill)
  2. 1 dl kokosmjöl + 1 dl mandelmjöl (Köpes bäst här, på BodyStore, jättebra nätbutik med större förpackningar än på ICA)
  3. 2-3 msk sesamfrön
  4. 20 mandlar + 20 pistaschmandlar, grovhackade
  5. 1 tsk bakpulver
  6. 4 msk Sukrin ( köper jag också i större förpackningar på Bodystore)
  7. 1 msk hela korianderfrön mortlade med en urskrapad vaniljstång (överkurs, går nästan lika bra med kardemumma och vaniljsocker)
  8. 1 nypa salt.
  9. 1,5 msk rapsola
  10. 1 ägg
  11. 1 dl matlagningsgrädde + ev någon matsked gräddfil (ta fil eller yoghurt istället om du vill).

Gör såhär:

Blanda allt, det torra först. Klicka ut på bakplåtspapper och forma 3 längder med fingrarna. Baka i mitten av ugnen ca 200C i ca 12 minuter. (Passa noga, mandelmjöl bränns fort!) Skär 2 cm bitar. Flytta isär bitarna lite, ställ tillbaka plåten i ugnen men stäng av värmen och öppna luckan. Låt skorporna torka tills ugnen kallnat, då bör de vara torra och knapriga!

Vad beträffar fläderblomssaften så är den också ett experiment. Jag bytte ut halva mängden socker i receptet mot Sukrin. Dessutom la jag i resterna av vaniljstången som jag skrapat till skorporna. Kan inte uttala mig om resultatet förrän om 3 -4 dagar när blommorna ska silas ifrån. Men den skeden jag sörplade i mig nyss var underbar.

Klart för smakprov

Klart för ugnen

 

favoritmandlar

Fläderblomssaft med vaniljstång – kan de va nåt kanske?

Kommentarer

Inga kommentarer än