5 oktober, Kategori: Författarblogg

November är NaNoWriMo!

National Novel Writing Month. Varje år i november. Utmaningen är att skriva 50 000 ord under en månad.

Det startade som en kul grej bland 20 entusiaster i San Fransisco 1990. 

Förra året deltog 256,618 personer över hela världen i utmaningen och 36,843 nådde faktiskt målet och skrev ihop en roman var. Det vill säga ett första utkast. 2000 ord om dagen är målet, då hinner man inte gå tillbaka och redigera, då är det bara att skriva på. Den inre kritikern får hållas på mattan, det gäller att skriva utan att låta hejda sig.

Ian Fleming, författaren till James Bondböckerna, har skrivit väldigt bra om hur han gör för att skriva en roman på den här bloggen. Till min glädje skriver han att alla hans böcker är skrivna under en årligen återkommande resa till Jamaica. Han reser alltså bort, drar sig undan. Han behöver ett vacuum, säger han. Sen skriver han 2000 ord om dagen utan att läsa igenom och rätta det han skrivit innan, mer än den senaste raden.  Redigerandet sparar han tills efteråt, när hela manuset är genomskrivet. (Sådär, nu slipper du klicka på länken och läsa hela artikeln på engelska. Fast han skriver mycket roligare, så jag råder dig ändå att klicka!)

Hittills i år har 2600 medlemmar i Sverige  registrerat sig på (den svenskspråkiga) hemsidan. Alla som lyckas vinner. Jag var med första gången förra året, och började skriva min roman då. Det känns konstigt att läsa den synopsis och det textprov som jag la upp då, för ett år sedan. Det mesta har ändrat sig sen dess.

Nu har jag beställt ett särskilt NaNoWriMo armband som jag tänker ha på mig hela november. I år SKA jag skriva klart!

 

 

 

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.