22 oktober, Kategori: Författarblogg

Ser fram emot november!

Idag kom ett kuvert till mig från Kalifornien. Hurra! Mitt NaNoWriMo-armband! Ett bevis på att jag är med och sponsrar hela happeningen med 50 USD, men också en maskot och påminnelse till mig själv att slutföra det jag har bestämt mig för. (Sponsringen är helt frivillig, men jag kunde inte motstå att få en egen gloria runt min bild på forumet 🙂 )

Visst är det lite barnsligt. Men armbandet åkte på direkt. Tänker inte ta av det förrän jag kommer hem från Las Palmas i december. Med mitt färdiga romanutkast. Alltså, märk väl, inte min färdiga roman. Men ett färdigt första utast. Sen börjar redigeringen. Stryka och skriva om.

Att skriva är mänskligt, att redigera är gudomligt”  lär författaren Stephen King ha sagt.

NaNoWriMo står  för – fritt översatt: internationella romanskrivningsmånaden. Under november är utmaningen att skriva 50 000 ord, en ”normallång” roman. Det började  i Kalifornien för 10 år sedan och har nu spridit sig runt hela världen. Varje november upprepas cirkusen. För det är en cirkus. 167 000 deltagare år 2009, varav över 32 000 ”gick i mål”, dvs verkligen skrev 50 000 ord mellan 1 – 30 november!

Så här säger Wikipedia:

”...För att vinna tävlingen krävs endast att deltagaren når målet på 50 000 ord, inga pris delas ut för kvalitet eller dylikt utan hela projektet är egentligen bara en kreativ process och en ”rolig grej” där deltagarna kan dela sina sorger med tusentals andra likasinnade under en hektisk månad.”

 NaNoWriMo är lite som ett LAN fast under en hel månad. Man skriver som besatt för att få ihop 50 000 ord till den 30 november. Alla som lyckas är vinnare. I Sverige finns flera lokalgrupper, och dessa finns också på Facebook. Göteborgsgruppen finns här.

Men det bästa och roligaste pepptalket skrivs faktiskt – tyvärr – på engelska. Här är en jättebra sida: 25 saker du bör veta om NaNoWriMo.

Jag upptäckte NaNoWriMo förra året när halva november redan hade gått, och började skriva min roman på allvar då. Det jag fastnade för var de otroligt inspirerande mail som gick ut med jämna mellanrum för att peppa deltagarna. De innehöll ofta riktigt bra motivation. 

I år kommer jag att vara i min skrivarlya i Las Palmas nästan hela november och halva december. Jag ser fram emot det mer än jag kan beskriva. Förväntningarna är skyhöga. Sex veckor ifred med mitt manus. Utan internet i lägenheten. Men med eget pentry. Och balkong mot stranden.

Åtagande.

 

 

 

Kommentarer

  1. Kommentar av Carolisabella den 25 oktober, 2012 kl 08:43

    En skrivarlya i Las Palmas, det bara måste ju bli succé!

    Jag brukade också vara med i NaNoWriMo, och jag håller med: de regelbundna rapporterna från medskrivande författare är väldigt uppiggande. Inför mitt första NaNoWriMo-år läste jag också Chris Batys ”No Plot? No Problem!”. Väldigt inspirerande.

    Lycka till med NaNoWriMo och romanen!

  2. Kommentar av Katinka den 28 oktober, 2012 kl 12:16

    Tack för tipset. Du är ju väldigt bra på spännande tips! Vilken tur att jag hittade dig.

Kommenteringen är stängd.