8 mars, Kategori: Författarblogg

Den här dagen vill jag spara.

Igår skickade jag iväg de sista scenerna i manuset. Idag känns det nystädat och luftigt i mitt huvud, som om gardiner dragits undan och fönster öppnats. Den internationella Kvinnodagen till ära bjöd jag arbetskompisarna på hembakat surdegsbröd, goda ostar och hemlagad björnbärssylt. 

Därefter har jag ägnat dagen åt arbetsuppgifter som inte kräver något som helst tankearbete, vilket betyder att hjärnan går på fullvarv med Romanen.

Där finns några fundamentala plotholes som jag inte riktigt har velat se.  Det har känts för svårt att börja byta namn, riva upp karaktärer och göra om händelsekedjor innan den totala storyn var riktigt färdig. Till exempel har jag länge velat byta namn på huvudpersonen. Någonting har känts konstigt och luddigt med hennes karaktär.   Idag löste det sig nästan av sig själv. Jag formulerade en fråga på en postitlapp:

Varför tar X en så stor risk och accepterar Y,  utan att kräva ersättning? Vilka förväntningar har han?”

Efter lite tankearbete var svaret självklart, och vips  hade jag både ett nytt perfekt namn på min huvudkaraktär och ett trauma som gjorde henne betydligt intressantare som person.

🙂

En av pärlorna i min blogglista är Lyckobloggen Där står ofta väldigt användbara saker.

I det här inlägget kan du läsa om vetenskaplig forskning som visar hur verksamt det är att tänka bra saker om sig själv. Det kan vara lika verksamt som antidepressiv medicin eller psykoterapi!

Försökspersonerna i studien fick i uppgift att:

Varje kväll skriva ner tre bra saker som hänt under dagen.

eller:

Använda tre av sina karaktärsstyrkor  extra mycket varje dag. Till exempel: Ärlig, lojal, snäll, rättvis, modig, klok,tålmodig

För att kunna kontrollera resultaten hade man också placebogrupper.

Resultaten visar att effekterna av en veckas övningar höll i sig  upp till sex månader!

Fantastiskt, och nånting att tänka på när automatiska, negativa tankar invaderar och förstör. De går ganska enkelt att bekämpa.

Fast man måste förstås försöka, och det är väl där haken finns. När man mår dåligt fattas oftast att komma ihåg bra saker som har hänt, eller att vara extra snäll och generös mot sina medmänniskor.

 

 

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.