11 maj, Kategori: Båtliv, Författarblogg

Marstal 11 maj

Ur loggboken (Odd):” Inblåsta i Marstal. 10 – 14 SW. F.m. mycket regn. Kyligt. Fint besök på Sjöfartsmuseet.”

Vi valde bort att ta det där väderfönstret och sticka iväg över Östersjön redan på lördagen. Kände plötsligt motvilja mot att skynda härifrån. Vad var svaret på frågan: Varför har vi så bråttom från fascinerande Marstal? Stress och prestation av gammal vana, hinna så långt som möjligt, så fort som möjligt?

Lördagen var min födelsedag dessutom. Vi plockade fram cyklarna istället, och invigde Sigges släpkärra. Cyklade nästan 1,5 mil fram och tillbaka till Aerököbing, på en cykelled som hette Östersöleden. En av mina mest minnesvärda födelsedagar, fast det regnade och jag cyklade omkull. Raps och syrener doftade och ejderungarna flydde pipande ut från strandbrynet när vi kom susande.

Idag har vi lagt ett par timmar på Marstals sjöfartsmuseum och sett kanske en fjärdedel av allt intressant som finns där.  Marstal har massor gemensamt med Fiskebäckskil och för min del innebar besöket användbar research.

Imorgon ska jag sitta på biblioteket och skriva. Det verkar dröja ända till onsdag innan vi kan hoppas på en dräglig översegling till Tyskland. Våra grannar vid bryggan kom från Kiel igår och hade haft en besvärlig segling. Inte så mycket för vindens skull som för vågorna. Just nu regnar det iskalla småspik och hela båten skakar och gungar i vindbyarna. Som gjort för att sitta i soffan och träna ukulele medan Odd läser Göran Schildt. 🙂

image

image

 

image

 

image

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Joanna den 12 maj, 2014 kl 06:11

  Hurra och grattis, både till födelsedag och valet att ta det lugnt och njuta.

  Varmaste kram,
  Joanna

 2. Kommentar av Henrik den 12 maj, 2014 kl 07:57

  Göran Schildts klassiska om medelhavssegling?
  Den var det många år sedan jag läste…
  Måste försöka få tag på den igen. Jag minns inte mycket av den, annat än de där bitarna om det konstiga vädret med vindar hit och dit och plötsligt!

 3. Kommentar av Katinka den 12 maj, 2014 kl 12:15

  Henrik – vi har fyra böcker: Önskeresan, Det gyllene skinnet, Segla i Medelhavet och I Odyssevs kölvatten. Det är såna där böcker där man fnissar medan man läser, de blir konstigt nog inte omoderna fast den första är skriven -49

 4. Kommentar av Katinka den 12 maj, 2014 kl 12:18

  Tack Joanna! Önskar jag kunde skriva om dina fantastiska klirrskydd, men jag glömde dem hemma. 🙁 Å andra sidan har vi knappt några flaskor ombord (än). De fina flaskstrumporna kommer med i packningen i augusti.

 5. Kommentar av Hans Klaive den 12 maj, 2014 kl 01:20

  Paris-Roubaix. Ett klassiskt cykellopp, varav ca 5 mil på värsta kullerstenarna och halvt sönderskakade cyklister. Sände en tanke till Sigge i kärran när ni schvishade fram över Ærøkøbings kullerstensgator.

Kommenteringen är stängd.