14 maj, Kategori: Båtliv, Författarblogg

Hurra, högtryck i sikte!

torsdag är det slut på lågtrycken, då kommer det fina vädret!  Åtminstone några dagar. Då går vi Kielkanalen istället, dagens plan är: torsdag Kiel, fredag Rendsburg, lördag Cuxhaven, söndag Nordeney, måndag Delfzijl eller Lauwersoog och därefter in i Hollands kanaler. Masten tar vi av någonstans i Holland.

Eftersom vi ska motorisera på kanalerna minst ett år känns det väldigt roligt att få segla lite till först, och spännande att få prova på Nordsjön och tidvatten. I fint väder alltså. I nödfall kan vi smita in i land igen redan där Kielkanalen slutar.

Tyvärr måste jag rapportera ännu en dag av svordomar och stön. Det hade blivit något fel med watten i dataskåpet. En switch skulle ha 24 istället för 5 och då gick det inte att koppla över samma kontakt och då måste det mesta göras om. Om jag fattade rätt. Jag drog mig undan till kyrkan för research, jag samlar namn. Sju votivskepp svävade under valven. Ett stramt och enkelt kyrkorum, inget bjäfs. Tyst och tomt.

Tortyroffret på korset gör mig alltid beklämd, den makabra staffettpinnen som förmedlar skuld och rädsla mellan generationerna påminner mig om hur främmande jag känner mig inför den religion jag ändå formats av. Men i Marstals kyrka märkte man den knappt framför en lysande altartavla i starka färger, målad av ett eller flera barn. Tavlan föreställer en man i en båt på ett stormigt hav, man ser fiskarna i djupet, en hotfull våg och ett ljus från himlen. Den vackraste altartavla jag någonsin sett.

Laurits, Katrine, Hermine och Ewald. Tack för att jag hittade er.

image

image

image

image

Kommentarer

  1. Kommentar av Henrik den 14 maj, 2014 kl 08:39

    Fiskarkyrkor är spännande. Ett av mina projekt är att åka till Lerwick och Baltasound och titta i de gamla arkiven. Och hälsa på i kyrkorna där det begravts många bohuslänska fiskare.

Kommenteringen är stängd.