14 maj, Kategori: Båtliv, Författarblogg

Sista natten i Marstal.

En natt i Marstal gästhamn blev sex. Nu äntligen har den hårda vinden lagt sig, imorgon tidigt ger vi oss av mot Kiel. Följ oss på www.marinetraffic.com om du vill. Båten heter Ellem.

Ett par timmar idag har jag tillbringat på biblioteket, och fått veta en massa om hur det gick till när Carsten Jenssen skrev sin roman ”Vi, de drunknade.” Bibliotekarien Iben Örum berättade hur de samlade ihop äldre öbor på föreläsningskvällar där författaren dels läste upp texter han arbetade med, dels fick höra en massa gamla historier och ta del av privata brev och foton. Hon berättade att Carsten hade velat skildra livet på ön ur kvinnornas synvinkel, men beslöt sig för att ge upp den ambitionen när han möttes av deras reaktion på hans texter. ”De tyckte att han drev med dem, att han gjorde sig lustig. Han insåg att han inte kunde sätta sig in i deras situation”.

Bibliotekariens berättelse väckte många tankar. Tankar om vilken sorts bok min uppföljare ska bli. Jag vill verkligen inte att Fiskebäckskil ska upplevas som en kuliss.  Även om det är precis vad samhället har blivit på bara några decennier. Marstal kanske hamnar där också. Men för hundra år sedan var livet en kamp för överlevnad på båda ställena. Tänk om jag kunde lyckas skildra det på ett trovärdigt sätt, och dessutom skapa en spännande historia. Idag har jag fått kika i ett nyckelhål och se hur Carsten Jensen gjorde.

image

image

 

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.