6 juni, Kategori: Båtliv

Belgien, allt är förlåtet. Namur 6 juni.

Dagens tre slussar avslutades med La Plante, slussen i Namur där floden delar sig och Meuse viker av söderut mot Frankrike. Våra tidigare slussäventyr hade gjort mig ganska hispig och jag gick in i varenda sluss med mental katastrofberedskap. Men idag gick allting lugnt och städat, pråmarna tog hänsyn och ingen körde med propellern under slussning. Vi fick styrbordsförtöjning i varenda sluss vilket betydde att vi kunde använda den kvarvarande hela mittknapen. Den är nödvändig som säkring när man flyttar upp. Det är en hel vetenskap att kunna hålla båten stilla i slussen när man bara har en fästpunkt och dessutom måste flytta alla linor uppåt medan båten stiger. Så här ser det ut:

image

La Plante var en utandning, en lättnadens suck, en klapp på kinden av Belgien. En knirkande träsluss med en gubbe i slusshuset som man kunde vinka till, och som svarade klart och tydligt på mitt VHF-anrop. Bara vi i slussen. Gott om fästpunkter i slussväggen, bara någon meters stigning. Solsken och fågelkvitter. Massor av änder och sothöns och små nykläckta andungar i pipande horder.

Den lilla gästhamnen Port d’Amee var sömnig och under renovering och utan hamnkapten och vi togs emot av några solbadande båtägare som verkade förvånade att det kom gäster. Det var strömt att lägga till och en hjälpsam belgare ramlade i vattnet när han skulle ta emot tampen.  Men det gjorde ingenting, det var bara skönt med ett dopp försäkrade han.

När det blivit lite svalare cyklade vi tillbaka längs floden, över bron och tog oss upp till det medeltida citadellet som vaktar högt över Namur.  Kommer du till Namur ska du absolut göra detsamma. Man vill inte gå därifrån. Man vill läsa alla skyltar,  klättra i alla vindlande stentrappor och se alla utsikter. Det känns som en väldigt speciell plats, där man verkligen får kontakt med en tid för väldigt länge sedan.

image

 

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Henrik den 7 juni, 2014 kl 12:22

  Hejhej, Härligt att få ”följa med” på er resa genom Europas kanaler! Det hade varit kul att se en karta över er rutt?
  Mvh, Henrik

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 7 juni, 2014 kl 09:58

  Hej Henrik, tack för iden, jag ska ta en bild på den karta vi går efter. Annars kan du ju alltid kolla på Google Earth också. Katinka

 3. Kommentar av Joanna den 7 juni, 2014 kl 06:19

  Namur! Är det du på bilden, ståendes vid muren där kanske Drottning Blanka föddes? Känner du till henne? Hon gifte sig med Magnus Eriksson 1335 och blev drottning här (sv/no/skåne). Fick borg på/vid Lindholmen, Marstrand och Göta älv – flott skulle det vara – i morgongåva. Dessutom gästspelade ett av de godaste veteölen jag druckit förra året, namngivet efter henne: Blanche de Namur.

  Lite avis är jag, eftersom detta råkar vara den enda historiska (kungliga) händelse jag faktiskt känner till, med både år och namn.

 4. Kommentar av Katinka den 7 juni, 2014 kl 06:59

  TACK Joanna, detta visste jag inte! Ölet drack Odd igår högt där uppe i Chateau Reine de Blanche som serveringen hette. Jag gillar inte öl alls, men han tyckte det var gott.

 5. Kommentar av Katinka den 7 juni, 2014 kl 07:01

  PS, ja det är jag. 🙂 Eller kanske Blanka som spökar?

 6. Kommentar av Sven-Olov Dömstedt ( Esso) den 7 juni, 2014 kl 09:08

  Håller med er man kan gå i citadellet flera dar och upptäcka ny saker som man missat
  Med vänlig hälsning
  S-O

 7. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 7 juni, 2014 kl 10:58

  Hej igen Henrik, en europakarta med vår rutt skulle jag också vilja ha. Men det får vänta lite, vet inte hur jag ska få till den bilden just nu.

Kommenteringen är stängd.