9 juni, Kategori: Båtliv

Vilodag i Vireux – Wallerand. 9 juni.

Precis som igår blev det snabbt trettiofem grader varmt, och vi la ner planen på att cykla upp till utkiksplatsen tvärs över floden. Där finns lämningar efter en romersk bosättning på fyrahundratalet. Jag undrar hur kvinnorna hade det på den tiden? Blev de hängda om de blev våldtagna, som dagens indiska flickor? Så ytlig och tunn utvecklingsfernissan är struken ovanpå murkna samhällsbyggen. Hur ska man förhålla sig för att kunna fortsätta njuta av sitt eget liv, när sådant som hände de två flickorna i Indien, fortsätter hända? Jag gör på mitt sätt, skriver under namninsamlingen på nätet och delar på Facebook och är tacksam mot ödet som lät mig bli mamma i Sverige och inte i Indien.
Morgonpromenaden längs Meuse var overkligt pastoral. Det kom till och med en flicka på en vit häst. ”Bonne promenade!” hälsade hon vänligt. Så långt från Indien.
Jag tänker hela tiden ut saker jag ska säga på franska. Till exempel detta: ”Excusez moi Madame, savez vous ou je peut trouver wi-fi?” Det fattar ju vem som helst. Eller: ”Madame, maintenant j’ai besoin de votre assistance, s’il vous plait.” När jag inte fick upp tvättmedelsluckan till tvättmaskinen i Le Capitainerie.
Det är märkligt hur hjärnan fungerar. Någonstans finns alltså ganska mycket av skolfranskan lagrad, oanvänd under mer än fyrtio år. Jag påminns om hur min pappa plötsligt började tilltala mamma på tyska några dagar innan han dog. Vi hade aldrig hört honom tala det språket innan. Mamma frågade honom varför han talade tyska med henne. Han svarade småskrattande: ”Ja, kan du begripa det?”
Dagen har gått medan Odd har installerat larmet för avgastemperatur och jag har storstädat. Det behovet känner jag mycket sällan hemma, men i båten måste det vara rent och ordnat. Det är mycket man inte förstår om sig själv. Jag har också ringt vår tilltänkta sommarhamn och kollat att där finns plats och att vi kan lämna båten där två månader. Fast där talade flickan som svarade lyckligtvis engelska.

Och nu blev vi precis inbjudna på te till en annan båt där mannen är från Holland och frun svenska. Kul!

image

image

 

image

 

– Posted using BlogPress from my iPad

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.