17 juni, Kategori: Båtliv

Tåg som inte går och tåg som nästan flyger. 16 juni.

Dagen mjukstartade på Carrefour, Frankrikes ICA. Varför kan vi inte bete oss likadant i Sverige? Hälsa vänligt på kassapersonalen och varann. En liten tant vände sig om mot oss andra i kön när hon greppat sin kasse, vinkade leende och ropade: ”Bonne journee, tous le monde!” Jag begriper inte att det är samma människor som röstat fram le Pen?
När jag skulle hämta våra tågbiljetter för hemresan imorgon var tågen inställda på grund av strejk. Alla verkade ta detta faktum med ro, det vimlade av uniformsklädd personal som gick omkring och frågade om man behövde hjälp. Som utlänning blev jag genast tilldelad en engelsktalande chefsperson som drömde om att resa till Sverige visade det sig. Hon ägnade sig helhjärtat åt mina reseproblem, ordnade raskt nya tågbiljetter med det sista tåget som avgick idag, och bokade dessutom hotellrum i Paris på gångavstånd till Gare du Nord och snabbtåget till flygplatsen.
Istället för en lugn sista kväll i båten blev det rafspackning och hetsig takeoff. Stänga kranar, tömma kylskåp, packa ner cyklar och utombordare, täcka för fönster, starta larm osv osv. På tre timmar.
Snabbtåg till Paris. X2000 kan slänga sig i väggen. Över 300 km/tim utan sånt trams som lutande vagnar i kurvorna. Hastigheten visades hela tiden på en skärm i taket. I nerförsbackar gick det så fort att man ville hålla sig i stolen. Då tyckte tågföretaget att man skulle gå till baren och ta ett glas vin.
Sist ikväll tog vi metron till Place de la Bastille och tittade på gästhamnen l’Arsenal som ligger där. I höst kommer vi!

image

image

Tågen står still men vi bjuder på kaffe och kaka.

image
– Posted using BlogPress from my iPad

Kommentarer

 1. Kommentar av Annika Estassy den 17 juni, 2014 kl 10:56

  Jag blir faktiskt stolt över mina landsmän! 🙂

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 18 juni, 2014 kl 12:00

  Det kan du gott bli, Annika. Både Odd och jag är helt överväldigade av vänligheten som vi mötte, vi som var liksom lite beredda på tvärtom på grund av språkförbistring.

 3. Kommentar av Sven-Olov Dömstedt ( Esso) den 17 juni, 2014 kl 12:05

  Hej och väl kommen till Sverige.
  Om ni vill prata om er resa och fortsatta färd på kanaler så finns jag i Stenungsund Brygga P11 plats 27 båt namn Martinette. Vi låg i Paris i 3 veckor och besökte alla kända platser. Tänk på att ni kanske måste boka plats I Port Arsenal. Sommar tid är det ofta ledigt där men vi måste lämna 26 oktober för då kom vinterliggarna till backa som hade bockat vinterplats
  MVH S-O

 4. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 18 juni, 2014 kl 11:58

  Hej Sven-Olov, tack för inbjudan! Återkommer!

Kommenteringen är stängd.