4 oktober, Kategori: Båtliv

Motorproblem och ändrade planer. Chalons-en-Champagne dag 86

Oljan i propellerdrevet ser inte bra ut. (Det där lät väl proffsigt? Jag lär mig hela tiden nya saker, ett livsvillkor.) Det läcker in vatten där av någon anledning, och så kan man inte ha det. Det märks inget när man kör, än så länge syns det bara på smörjoljan. Men det är som ett hål i en tand, det blir värre med tiden. Båten måste lyftas och undersökas närmare, vi måste till ett varv. Jämmer och elände, reservdelar och väntetid, kostnader och ändrade planer.
Sån tur att vi ligger i Frankrikes bästa marina med en hamnkapten som pratar flytande oxfordengelska. Han ringde till pråmvarvet i Vitry-de-Francois, en dagsresa härifrån, och förklarade läget. Mekanikern han pratade med fattade genast problemet, sa att det antingen kunde bero på en skev propelleraxel eller obalans i propellern och att vi var välkomna, de kan lyfta båten i veckan.
Detta betyder nog att vi inte hinner till Nancy, som planerat. Hoppas det går att övervintra i Vitry-de-Francois i så fall.
Det känns fortfarande som sommar med sol och blå himmel varje dag. När regnade det sist? Shorts och linne räcker på dagen, kvällarna blir sena med middag i sittbrunnen. Fleecetröja på och fotogenlampan tänd. Inte en vindpust, så nätterna är lite kyliga, tio, tolv grader som kallast.
Igår gick vi på kulturpromenad i stan och förundrades bland annat över kyrkan Notre-Dame-en-Vaux, byggd på 1200-talet och ett världsarv enligt UNESCO. Hur var det möjligt att bygga så för tusen år sedan? Sten på sten, som håller uppe sten i enorma valvbågar högt ovan mark, utan maskiner till hjälp.
Om vi stannar här till söndag är det ”Concerto Pour trompette” i kyrkan med en supersolist från Operan i Paris. Bach, Charpentier och Haydn. Jag vill!

Fel färg!

image

image

image

 

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.