8 oktober, Kategori: Båtliv

Trettio meter uppåt på sex timmar. Bar-le-Duc. Dag 90

I den fina lilla staden Bar-le-Duc finns ett spännande slott från 1000-talet uppe på en kulle. Hela vägen upp klättrar den gamla stad med medeltida hus och brant stigande gränder. Här finns också en kyrka från 1300-talet och ett historiskt museum.
Allt detta har jag läst i guideboken. Efter sex timmar i ösregn och ett antal slussar (tolv tror jag) orkade vi bara gå till Turistbyrån och ta reda på var närmaste Orangebutik låg (kontantkort för internet) och var vi kunde handla mat. Sen däckade vi i salongen, läste, vilade och lagade middag.
Om vädret hade varit bättre och vi inte var tvungna att hinna till Nancy nästa vecka hade jag gärna stannat här en dag till och utforskat stan.
Odd är inte lika charmad av Bar-le-Duc, han stör sig på gästhamnens läge. Alldeles bakom dundrar järnvägen till Paris med flera tåg i timmen. Framför oss, på andra sidan kanalen, en stadsmotorväg. Här finns plats för högst tre båtar av vår storlek längs med kajen där vi står nersjunkna i lerbotten. Vid tre små flytbryggor finns plats för några småbåtar också. Det är allt. El och vatten kan kopplas och det finns toa och dusch i ett litet hus. Några husbilar står parkerade här, det finns tanktömning för dem men inte för oss. Hur det här fungerar under högsäsong begriper jag inte.

Båtarna har inget annat val än att tömma tanken i kanalen. Inte konstigt att det står ”Förbjudet att bada” överallt.

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Sven-Olov Dömstedt ( Esso) den 9 oktober, 2014 kl 09:57

  Hej
  Ser i Voies Navigables att det är tätt mellan slussarna för er, är jobbigt när det regnar i min bok står det att det är manuella stämmer det eller har dom byggt om dom så dom är automatiska?
  min bok är 10år gammal.
  Ha det bra
  Esso

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 9 oktober, 2014 kl 08:00

  Hej igen Esso, inga manuella slussar, gudskelov. Vi har haft en fjärrstyrningsdosa en del av vägen och nu på slutet är det fotoceller som känner av när vi kommer och öppnar slussarna. Regnet är såklart trist men det är då man uppskattar en motorseglare som mest, plus att biminin är ett perfekt regntak för sittbrunnen. 🙂

Kommenteringen är stängd.