9 oktober, Kategori: Båtliv

Tack för mig, sa bogpropellern. Naix-aux-Forges dag 91.

Idag har vi slagit slussrekord. Tjugofyra slussar uppåt på åtta timmar. Då låg vi ändå förtöjda trekvart och åt lunch. (Eller lunch och lunch, vi åt havregrynsgröt med äpplebitar och mjölk, eftersom det är torsdag och tvådag.) Det regnade konstant och vi tyckte det var lika bra att köra på.
I den tjugoförsta slussen slutade bogpropellern plötsligt att fungera. Jag försöker vara sparsam med den inne i slussarna, eftersom där flyter så mycket skräp. Men det är ju där man har mest nytta av den, för att pricka in pollarna på kajen som Odd måste lägga tampen över med båtshaken, högt över sitt huvud. Först aktertampen, sen köra långsamt framåt och stanna precis vid pollaren för förtampen. Det går faktiskt inte utan bogpropellern. Jag skulle gärna vilja fota hur det går till, men det finns inte tid just då.
Vi har löst det akuta problemet genom att förtöja i mittknapen vid den förhatliga stegen i slussen. Odd klättrar upp och jag räcker honom linorna med båtshaken. Sen klättrar han ner igen, startar slussen genom att skjuta upp det blå reglaget (se bild) och så stiger vi uppåt, medan Odd tar hem på linorna som ligger på skotvinscharna. Jag assisterar när det behövs. Det krävs både uppmärksamhet och styrka, Ellem pendlar ut och in från slussväggen hela tiden eftersom hon är spetsig både i för och akter.
Det är fjorton uppåtslussar kvar till Mauvagetunneln, och efter den är det bara nedåtslussar. Tjugofem stycken. Nedåtslussar borde vara lättare att klara utan bogpropeller, om man bara väntar ut strömvirvlarna just när portarna öppnas. Att lägga till inne i slussen kan ju inte vara något problem.
Alternativet är att Odd monterar ner elmotorn som driver bogpropellern och kollar om det är brytpinnen ( en sorts säkring) som gått. Den har han bytt en gång tidigare.
Men det är en massa jobb att komma åt, motorn sitter naturligtvis längst ner i förpiken, i samma utrymme som toapumpen. Våra sängar måste plockas ut. Inget kul alternativ här ute i ingenstans.
Så vi har bestämt att köra vidare med sikte på Toul, där det finns en bra marina. Kanske blir vinterhamnen där.

image

Slussreglagen. Skjut den blå pinnen uppåt så startar slussen. Den blå pinnen är den till vänster.

image

image

image

image

 

Äntligen har det slutat regna! Äntligen är det dags för soppa!

image

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.