11 oktober, Kategori: Båtliv

Vi frossar på alla vis. Dag 93, Lay-St-Remy

Särskilt Odd var utslussad efter gårdagens rekord på tjugofem slussar, det är ju han som gör mesta jobbet, förtöjer, sköter linor och kastar loss. Jag står bara i styrhuset och kör.

Vi sov länge, ända till nio, och gick sen på handlingsrunda. Vi tar seden dit vi har kommit, jag förhandlar och väljer, Odd bär kassarna och halar upp plånboken när det är dags. Precis som vi har studerat att det går till på alla marknader.

I Boulangeriet i Void stod bakugnen i affären och allt bröd och alla kakor bakades direkt i butiken. Det var trångt, doftande och oemotståndligt. Vi köpte lantbaguette, fikonbaguette, två sorters tartarbakelser och varsitt vaniljflan. Samt två ostpajer till lunch.

Sen gick vi till Boucherie et Traiteur, dvs charkuteriet. Han sålde på oss en bit paté au lapin a la Maison (hemlagad kaninpate) samt en jättelik bit entrecote att grilla ikväll. Plus lite ost och ett par nylagade Quiche att ha till lunch (imorgon). Sen gick vi till speceriaffären och blev bjudna på kaffe, kakor och vindruvor eftersom det var lördag. Där köpte vi sallad, vin och frukt. Void var verkligen en trevlig by. Hade det funnits el och duschar hade vi säkert stannat lite till.

Odd lagade bogpropellern på en timme, och vi bestämde oss för att gå vidare fram till nästa sluss, drygt två timmars körning. Under den tiden sa jag ”Gud så vackert!” minst hundra gånger. Jag hoppas att dagens alla synintryck lagras nånstans, att de lämnar någonting bestående, kanske en utveckling av känslan för färg och form.

Det går inte att fotografera vyn när man passerar i en smal akvedukt över floden Meuse, inte så att det gör rättvisa åt vad man i det ögonblicket ser. Hur många bilder jag än tagit idag så kan ingen av dem återskapa känslan i magen när ögat frossade och njöt. Strax före natthamnen i en liten, liten by körde vi in stäven i ett slånbärsbuskage i kanalkanten och repade ett par kilo svullna slånbär. Till jul blir det slånbärslikör och slånbärssnaps a la Lay-St-Remy.

image

image

image

 

Fransyska Belle var väldigt intresserad av vår entrecote.

image

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.