13 oktober, Kategori: Båtliv

Störst och vackrast men inte bäst. Toul dag 96.

Idag har vi varit i Nancy, en storstad jämfört med Toul. Där finns världens vackraste torg, Place Stanislas, och massor av kultur och sevärdheter som verkligen låter lockande. Gästhamnen ligger mitt i staden. Hemsidan och broschyren skryter med Blå flagg, låsta pontoner, miljötänk och underbara omgivningar. Jag preliminärbokade vinterplats på telefon från Charleville Mezieres i augusti.
Men det vi såg när vi kom dit var en samling hel- och halvruttna bopråmar och andra försummade franska långliggare. Inte en enda utländsk flagg. Varför? De låsta grindarna var ett skämt, bara att ta ett kliv över däcket på närmsta pråm vid kajen så var man innanför. Hamnkaptenen i solkig T-shirt glodde ilsket på oss när vi tittade runt. Grannskapet bestod av vägar, kontorsbyggnader och en byggarbetsplats, förmodligen helt öde nattetid.
Här vill vi absolut inte lämna Ellem över vintern. Ganska slokörade tog vi nästa buss tillbaka. Och fick glädjebeskedet från den vänliga hamnkaptenen i Toul att han lyckats ordna en vinterplats åt oss. Den sista! Vilken lättnad.

När vi kommer tillbaka i april för nästa etapp på kanaläventyret ska vi ge Nancy en rättvis chans. Jag tror att där finns mycket att uppleva som är värt en omväg. Men gästhamnen hör definitivt inte dit.

Den tomma platsen till höger i bilden är vår. På andra sidan badstegen. Rakt akterut ligger Caroline, en annan svensk båt som också låg i Charleville. Kul för Ellem att hon får nån att umgås med under vintern.

image

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.