7 februari, Kategori: Författarblogg

Marvatten 4.1. Efter Sören B.

Den 11 september 2011 började jag skriva på Marvatten. Jag berättade om det i bloggen. Sen dess har jag tappat räkningen på hur många gånger jag har trott att romanen var klar. Tre eller fyra? Varje gång har jag skickat manuset till en skrivarcoach för bedömning. Fått tillbaka det med massor av beröm och en del råd om smärre förändringar. Full av hopp har jag så postat manuset till förlagen. Och blivit refuserad.

Efter senaste försöket kom ett uppmuntrande refuseringsbrev med lektörsutlåtande från Bonniers. De berömde mitt språk, miljöskildring och personporträtt men uppmanade mig att söka hjälp av en erfaren dramaturg. ”Din berättelse spretar åt för många olika håll. Det fungerar inte i en roman.”

Var hittar man en erfaren dramaturg? Jag behövde inte leta länge innan författaren Sören Bondesons namn dök upp. Han undervisar i litterär gestaltning på Folkuniversitetet och håller skrivarkurser på Ordfront. Han har skrivit handboken Konsten att döda. Han blev Augustprisnominerad för sin diktsamling 1 kubikmeter jord.  Han har lärt upp massor av berömda författare. Åsa Larsson, Jens Lapidus, Denise Rudberg, Jenny Rogneby. Sveriges bäste. Sören Bondeson. Honom ville jag ha!

Det visade sig finnas ett par hakar. 1. Han åtar sig bara uppdrag som han tror på. 2. Han tar bra betalt. Men, man får vad man betalar för. Och jag kände att nu är det dags att ta skrivandet på allvar, det här får bli min investering i en framtid som författare. Efter att ha hämtat in positiva referenser från både Åsa Larsson och Jenny Rogneby (fanns bland mina vänner på Facebook) tog jag kontakt. Och fick godkänt. Han gick med på att åta sig mitt manus.

I hans åtagande ingick analys av persongestaltning, perspektiv, språkbild, dialoger, berättarteknik, egenart och uppbyggnad av romanen. Jag skulle få en skriftlig sammanfattning av styrkor och svagheter, och dessutom en skriftlig analys av varje kapitel (58 kapitel). Dessutom skriftliga kommentarer inne i manuset, och en gemensam, muntlig genomgång av hela manuset.

I tisdags var det dags. Vi satt i Sörens arbetsrum i Stockholm, mitt emot varann. Hans analys och sammanfattning innehöll, förutom ett generellt omdöme, fem och en halv rad om Styrkan i manuset. En och en halv sida hade rubriken Svagheter som bör åtgärdas. Hurra, slå mig, piska mig!

Sen började vi gå igenom manus och slutade inte förrän alla 347 sidorna var avklarade. Under sju timmar fick jag mina fiskar varma. (Vi hann äta upp en pizza också.) Det var kanske det mest inspirerande jag varit med om. Så otroligt befriande att få hjärtlös, uppriktig, rak kritik. ”Varför är alla gubbar feta och motbjudande?” ”Du måste ta död på några av katterna!” ”Ta bort dialekten, det blir ju rena Åsa-Nisse.” ”Du har tio perspektivpersoner, det är sju för många!” ”Vad händer här i mitten? Var är den röda tråden?”

Idag är första dagen på Marvatten 4.1 Jag har ockuperat en vägg i vardagsrummet för att få överblick på vad som händer, när det händer och vem som agerar.

Alla 347 sidorna har lyckligtvis inte lika många synpunkter.

manus

En lapp för varje scen. Som sagt, vad händer under två dagar där  i mitten? Och varför är alla orangea lappar (en huvudkaraktär) klumpade på ett ställe?

intrig

Det är februari. Somliga dagar orkar solen värma upp uterummet så att jag kan sitta där och skriva. Citrusträdet skjuter skott och olivträdet blommar för fullt. Det gäller att inte tappa hoppet om våren även om snön och kylan knäckte julrosorna i rabatten.

Amaryllis

 

Kommentarer

 1. Kommentar av P.M. Wilson den 7 februari, 2015 kl 07:58

  Spännande & intressant läsning, fick också lust att anlita honom honom längre fram 🙂 Lycka till med det som kommer!

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 8 februari, 2015 kl 07:52

  Tack pmwilson, ja, det kan jag absolut rekommendera.

 3. Kommentar av Stina Jansson den 8 februari, 2015 kl 08:59

  Du är både modig och envis, det kommer löna sig i längden. Jag skulle också vilja få roa att skriva, men inte just nu i livet.

  Lycka till.

 4. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 8 februari, 2015 kl 07:51

  Tack Stina!

 5. Kommentar av Susanne Olars den 8 februari, 2015 kl 07:39

  Jag älskar att se andras lappsystem! Är själv såld på lappar i mitt manusarbete, och tycker att det är bland det vackraste som finns! 😀
  Vad roligt att få bita tag i ett manus efter en sån genomgång. Och så leta vårtecken i pauserna, du har en rolig tid framför dig!

 6. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 8 februari, 2015 kl 07:51

  Eller hur, Susanne. 🙂

 7. Kommentar av Vardagsmagi den 9 februari, 2015 kl 11:52

  Åh vad spännande! Ska bli kul att följa utvecklingen under våren. Heja dig!

 8. Kommentar av Eva Karlsson den 11 februari, 2015 kl 05:45

  Vilken härlig spännande vår du har framför dig. Heja!

 9. Pingback av Livet just nu. | Katinkabloggen den 23 februari, 2015 kl 10:54

  […] kom ett mail som fyllde på hoppet igen. Den senaste refuseringen från Bonniers  (som jag skrev om här) kom med posten  i slutet av november. Det innehöll, förutom ett uppmuntrande, personligt […]

Kommenteringen är stängd.