2 oktober, Kategori: Båtliv

Dieseldiskussion. Port Tomis 2 oktober.

Två sekunder efter att ”the boy” öppnat oljefatets kran svämmade vår fina siltratt över, och diesel flödade över teakdäcket. Tratten, som kostade flera hundra på Hjertmans, (ännu ett ” onödigt” inköp), har den fiffiga konstruktionen att den silar bort inte bara skräp utan också vatten. Nu betalade den sig. Den blev omedelbart full av en halv liter vatten blandad med rostflagor.

Leveransen var beställd av Mr George på Tomis Marina går, 150 liter till oss och 250 liter till danska grannbåten Munin. ”The boy” skulle anlända klockan åtta i bil, och därefter köra oss till en bensinstation. Containers skulle tillhandahållas, inga problem.
Mannen med bilen anlände punktligt, i baksätet låg två tomma oljefat. Odd följde med till bensinstationen där faten fylldes från en pump och han betalade.

Nu följde en animerad diskussion på kajen, där ingen förstod ett ord av vad motparten sa. Mer diesel tappades upp och silades, med samma resultat. Mr George tillkallades på telefon, men ville först inte komma. Dieselköpet var vårt ansvar, vi fick klaga hos bensinstationen. Han la på luren. Odd ringde upp igen, med sin andra röst, och påpekade att det var Tomis Marina som förmedlat dieseln, att han måste komma och reda upp situationen, dieseln var oanvändbar.

Mr George anlände suckande, sa ”this is Romania” och hävdade att det inte alls var oljefatens fel, dieseln hade säkert varit dålig redan från pumpen. Det slutade med att han köpte dieseln av oss. ”The boy” kom senare tillbaka och ville ha betalt för transporten, men vi nekade.

Slutet på historien? Vi åkte i skytteltrafik med taxi till bensinstationen med vår egen 20-liters extradunk och Jespers två jeepdunkar. Dieseln rann motståndslöst som gyllene vin genom siltratten. Glada var vi, men gladast var taxichauffören som säkert gjorde flera dagskassor på en enda förmiddag.

Sens moral? Tanka aldrig diesel från oljefat. Tanka aldrig båten utan att använda siltratten. Det lönar sig att köpa dyra saker på Hjertmans, ta alltid med din fru dit.

Jesper från ”Munin” tittar på. The boy kedjerökte och gillade inte kameran.

image

Kommentarer

  1. Kommentar av Pekka den 2 oktober, 2015 kl 06:15

    För många år sedan då mina kunskaper i spanska inte var något att räkna med råkade jag få bensin istället för diesel. Vilken chock minst 20 liter innan språkförbistringen uppdagades och flödet stängdes. Nå, mackföreståndaren insåg problemet och spädde på med smörjolja. Motorn gick inte bra väl framme i hemmahamnen i Oljhao i Portugal fick vi tömma den ena tanken.
    Så så kan det gå om man inte har koll på vad som kan hända.

  2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 3 oktober, 2015 kl 09:09

    Oj, oj Pekka, vilken mardröm… Tack för kommentaren! 🙂

Kommenteringen är stängd.