7 oktober, Kategori: Båtliv

Hösten är här. Sozopol 7 oktober.

Svarta Havet är fortfarande +21C. Sozopol har flera badstränder, en av dem ligger tvärs över halvön bara ett par hundra meter från marinan. Idag badade vi där, nästan helt ensamma. Vattnet är kristallklart och inte lika salt som hemma.

Hur är livet här under högsäsong? Stan är dimensionerad för tusentals turister, åtta av tio butiker och matställen är redan stängda för vintern. Att gå genom gränderna i gamla stan känns nästan som strosa på Smögenbryggan i december. Fast i fiskehamnen är det full fart på kvällen när båtarna kommer in. Kylbilar backar fram till kajkanten och langen går, isade frigolitlådor fulla med red mullet langas iland under stress och hojtanden. Inte ikväll förstås, nu tjuter det väntade ovädret redan i riggen.

Dagen har ägnats åt att ta ner segel, ordna med hemresa och förbereda invintring av båten. Sist men inte minst har Odd fått igång wifiantennen med hjälp av bulgariskt simkort. Ett äkta fanteverk (familjeuttryck)! Det firar vi genom att gå ut och äta ikväll också.

Innan solen gick i moln och himlen blev svart.

image

image

Familjen på Munin ligger vid samma ponton som vi. De fortsätter till Turkiet efter det väntade ovädret. Sozopol är ett bra ställe att ligga inblåst på.

image

 

Märklig sorts fiskebåt som är vanlig här. Man sitter högt upp och manövrerar båten. Varför? Så många frågor som inte får något svar när ingen kan engelska.

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Arne Nilsson den 8 oktober, 2015 kl 12:18

  Det kan vara så att om man kommer upp lite så ser man fisken bättre och slipper en del av återspeglingarna i vattenytan. I Messinasundet jagar man svärdfisk med båtar där en spanare sitter mycket högt upp i en mastkorg och en harpunerare står längst fram på ett bogspröt lika långt som den långa smäckra båten.
  Ledtråd?
  Hälsar
  Arne i Stenungsund

 2. Kommentar av Katinka den 8 oktober, 2015 kl 05:50

  Intressant information Arne. På lördag är vi middagsgäster hos en bulgarisk familj som bor här ( och som väntar på sin beställda HR!). Ska fråga då.

 3. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 10 oktober, 2015 kl 11:13

  Du hade rätt Arne, detta är fiskebåtar som fiskar tonfisk. Från sin position högt däruppe kan fiskaren se särskilda rörelser i vattnet som tonfisken åstadkommer när den jagar småfisk.

Kommenteringen är stängd.