22 april, Kategori: Båtliv, Resor

Sista dagen på landbacken.

I natt sover vi den sjunde natten ombord på land. Förhoppningsvis den sista. Allt vatten vi använder måste bäras uppför stegen i aktern. Det vi inte dricker upp  (samt det vi kissat under natten) måste firas ner samma väg i en hink och tömmas i havet. Ganska opraktiskt. Vi äter bara frukost ombord, gröt för det mesta. Lunch blir en köpt grekisk sallad som äts i solen ute på piren. Middag äter vi på kvartersrestaurangen. Vi delar på tre, fyra olika smårätter, bröd och vin. Det blir mycket stekta sardiner och olika sorters bläckfisk. Efterrätt oftast yoghurt och gröna, syltade fikon i sirap. Det brukar gå på ungefär 40 Leva, dvs ca 200 kronor.

Hela dagarna har vi arbetat med att rubba, polera och vaxa samt diverse motorfix. Nu blänker Ellem lika fint som när vi lämnade Sverige. Det är två år sedan hon putsades ordentligt och det märks. Överbyggnaden har vi inte rört ännu, så kul är det inte att balansera på båten högt över asfalten. Teakdäcket har farit ordentligt illa i solen och värmen, det måste nåtas om på flera ställen. Vi har säkert att göra en vecka till innan vi känner oss färdiga för de sista dagsetapperna ner till Istanbul.

Sozopol är en mysig liten by såhär innan sommarsäsongen. Man kan ana vilket tryck det måste vara på sommaren. I år blir det extra trångt eftersom ryska turister ratar Turkiet och fyller Bulgarien istället.

Kontrasterna är hisnande. I marinan fungerar wifi i båten, duscharna är fräscha och helkaklade, hela hamnområdet upplyst och videoövervakat, vaktkuren vid infarten bemannad dygnet runt. Nya lyxbilar står parkerade på månghundraåriga kullerstensgator. Här finns moderna, vackra bostadsområden och massor av charmiga pensionat, små och stora hotell, mysiga restauranger.  Men på de gröna kullarna där vi tar våra morgonpromenader betar hästar som tjudrats med kedjor i båda frambenen. Där hörs hönskackel från fallfärdiga ruckel. Fullhängda klädstreck skvallrar om att inte bara hönsen har sitt hem innanför de rostiga nätstängslen.

putsa

Fler båtar som väntar på sjösättning.

båt1 båtar

Kolla in stolen! Jag har försökt få reda på vilken sorts fisk man spejar efter här uppifrån, men inte fått något bra svar.

båtar-2

Rosenbladsmarmelad på rostat bröd, en frukostfavorit. Kommer att bunkra för att ta med hem!

sylt

Kommentarer

 1. Kommentar av Esso Sven-olov den 30 april, 2016 kl 08:24

  Hej på er
  Lycka till på er resa.
  Stolen kan vara att do spanar efter svärdfisk, såg liknande på min hemresa men skillnaden var att det var större båtar och högre sittplats.
  Med vänlig hälsning
  Esso

Kommenteringen är stängd.