10 juni, Kategori: Okategoriserade

10 juni. Äntligen Samos!

Vi ligger förtöjda mitt i MammaMia-land. Hamnen Pithagorion på Samos är en fulländad grekisk kliche’ med blåmålade små fiskejollar och tavernor på rad ända ut till kajkanten. Vi kom hit efter några timmars omväxlande segling. Som mest susade Ellem fram i sex knop för undanvind. Men det blev en hel del kanande i två knop också. Då blir jag rastlös och vill starta motorn. Odd vill vänta på mer vind. ”Tänk på Göran Schildt!” säger han. Men jag har inte läst den boken.

Turkiet har överraskat oss, vi var inte beredda på att bli så charmade. Envist hårda nordvindar höll oss kvar i Kusadasi sex dygn, vi hann bekanta oss med marinan och stan och trivdes med båda. Om vi vill parkera Ellem där i vinter har vi fått ett riktigt pressat pris från marinachefen. Där finns dessutom volvopentaverkstad och alla tänkbara tillbehör och hantverkare man kan behöva. Fast så lågt som till offerten från Samos Marina kommer de förstås inte. Det är en hård kamp om de fåtaliga kunderna i östra Medelhavet nu. Vi kommer tillbaka till Turkiet. Men först ska vi utforska Sporaderna och Dodekanesos, Tolvöarna.

Det känns som om vi har kommit fram. Till Samos kan barn och barnbarn enkelt och billigt flyga direkt. I den här grekiska Bullerbyn kan barnbarnen röra sig fritt i gränderna och badstranden gör verkligen skäl för namnet Paradise Beach. Härifrån kan vi också göra korta dagsutflykter till fina badvikar med små och stora gäster.

Sist men inte minst så känns det helt rätt att vara här. Folket på ön, och de har det verkligen inte fett, gjorde en ofattbart stor insats för att hjälpa flyktingarna som kom hit i tiotusental. Nu behöver de få tillbaka turisterna för att överleva själva.

Fast just nu är det full rulle i Pithagorions hamn. Det låter nästan lika mycket som i Lysekils gästhamn en natt i juli. Musik, sorl och skratt, det blir svårt att somna i natt. Vi får nog stänga luckan till förpiken. Två dygn ska vi ligga här mitt i MammaMiaföreställningen har vi bestämt. Tio Euro per natt inklusive el och vatten kostar det. Sen flyttar vi oss till Samos Marina.

Samos marina ligger avskilt en kilometers promenad från Pithagorion. Den är fin och modern men pontonerna är inte belagda ens till hälften. Vi hittade tre svenskflaggade båtar, de första vi sett sedan vi lämnade Tyskland!

Drömmen om Grekland…image

Rorsman speglar sig i sjökortet.

image

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Henrik Tengby den 10 juni, 2016 kl 10:21

  Jag älskade den där boken Schildt skrev. Och det var då jag fattade hur nyckfullt vädret kan vara på Medelhavet.

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 11 juni, 2016 kl 09:30

  Henrik, jag ska läsa den så småningom. Förstår att den är väldigt speciell.

 3. Kommentar av Åse den 11 juni, 2016 kl 11:04

  Hej

  Har seglat med er på resan och nu är ni i Samos! Bra jobbat! Själva åker vi till Kreta i nästa vecka men tar flyget som egentligen går ohälsosamt fort om man jämför med vind och saltat rufsigt hår. Men Grekland är ju Grekland hur man än tar sig dit- ljuvligt. Nu har ni också gjort mig nyfiken på Turkiet. Lev väl

 4. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 11 juni, 2016 kl 09:37

  Kreta låter underbart, Åse. Det är svårt att inte älska Grekland. När man hoppar mellan länder så här som vi har gjort blir det så uppenbart hur meningslöst och sorgligt det är med nationalism. Turkar talar illa om greker, greker avskyr turkar, bulgarer avskyr turkar, greker gillar inte tyskar osv osv. Suck.

Kommenteringen är stängd.