20 april, Kategori: Båtliv, Hälsa och livsstil, Resor

20 april. Hamnrapport från Samos.

Tionde dagen sen vi kom, och vi är fortfarande kvar vid vår pontonplats i Samos marina. Jag klagar inte, men Odd börjar bli lite rastlös. De senaste tre – fyra dagarna är det blåsten och väderprognosen som håller oss kvar. Varken fock eller storsegel kan sättas på plats när det blåser som nu, över 15 meter per sekund i kastbyarna som störtar ner från bergsluttningen i norr, likt laviner av luft. Det ska fortsätta blåsa ända till måndag.
Bloggen här har varit tyst länge, eftersom råmanuset till min nästa bok ligger hos lektören för genomläsning, och jag fortfarande är fokuserad på mitt viktminskningsprojekt. Den som är nyfiken kan gå in på www.matdagboken.se och leta upp signaturen seglar67 s blogg.
Idag är jag sexton kilo lättare sedan livsstilsomläggningen annandag jul, och känner mig som en ny människa. Nu ska jag återgå till att blogga här som vanligt. Inte om viktresan, även om den faktiskt påverkar precis allting. Hur jag tänker, hur jag rör mig, vad jag orkar, hur jag mår. Och hur vi äter, inte minst. Odd tycker att det har blivit femstjärnig restaurang ombord, och det är lite sant, jag lägger mycket tid på att planera, handla och laga goda middagar. LCHF, förstås.
Det är vår på Samos, och de senaste dagarna har jag gått väldigt långa promenader, uppåt en mil, för att letat örter och blommor som ser ut som på bilderna i min grekiska flora. Av någon anledning ger det en särskild kick att känna igen åtminstone en del av växterna man går förbi. Dagens ryggsäck blev full av gissningar som jag packade upp på disken hos en vänlig kvinna i en organisk te- och kryddbutik. Det mesta fick slängas, men kapris var i alla fall rätt. Fast allldeles för tidigt, påpekade hon ogillande, inte förrän i maj är kaprisknopparna stora nog att plockas.

Blommor i fönstret – bara för bryggseglare. 🙂

image

Tidig morgon på kajen i Pythagorion. 

image

Dagens växtskörd innan identifiering.

image

Otillräcklig men spännande ändå.

image

Vild kapris.

image

Doft av timjan , rosmarin och oregano i hela båten!

image

 

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Lovis49/Gisela den 20 april, 2018 kl 06:13

  Oj så många katter på kajen! Väntar de på godsaker av fiskarna, kanske?Trevligt att du delar med dig med så fina bilder 🙂

 2. Kommentar av Katinka den 20 april, 2018 kl 08:11

  Tack Gisela! 18 katter räknade jag till! ???? Det ser likadant ut varje morgon, gubbarna kastar till katterna en liten fisk då och då. Katter har det bra här, alla tavernor matar dem med matrester och ställer ut vattenskålar. Bästa sättet att slippa råttor!

 3. Kommentar av Eva Pira den 22 april, 2018 kl 10:17

  Så gott att se att katterna har det bra. De gör ju ett stort jobb att hålla råttor i schack. Alltid roligt att få dina notiser från livet vid/på kaj/sjön. Ser att du hittat oregano, rosmarin och timjan. Hoppas att du kan få se någon kaprisblomma också. De ser ut som krukväxten passionsblomma men är ännu vackrare. Här hopar sig ovädren efter ngr dagar med sol.

 4. Kommentar av Katinka den 30 april, 2018 kl 10:36

  Hej Eva, du skulle varit med mig, då hade jag lärt mig mer än jag gör med boken. Kaprisblomma har jag inte sett än, däremot kaprisknoppar. Så nu vet jag hur växten ser ut, Förhoppningsvis hinner de blomma innan vi flyger hem. Kramar!

 5. Kommentar av Eva Pira den 1 maj, 2018 kl 12:55

  Hej! Det är fantastiskt roligt att få skrämsegla igen med dig o Odd. Får en fläkt av sommar och inser att jag inte hade en aning om var de grekiska öarna ligger i förhållande till varandra. Gillar att se/hur ni löser problem som uppstår efterhand och att ni alltid har ett säkerhetstänk med er. Det skramlar rejält i retoriken runt hur man ser på en definitiv lösning på konflikten i öster från både öst och väst. Eldsjälarna på Samos gör ett fantastiskt jobb bland alla som hamnat i ett ingemansland och inte kommer vidare. Kram

Kommenteringen är stängd.