6 september, Kategori: Båtliv

6 september. Vi gungar!

Måndag. Skrapa och måla ankaret (jag). Ett vitt ankare som syns där det ligger på botten är väldigt praktiskt. Både när man snorklar efter ankring för att kolla om man fått bra fäste, och när det kommer andra båtar som vill ankra i närheten. Odd meckade med att byta bränslegivare i dieseltanken. Mycket jobb var det också med att packa upp och sortera. Det märks att det varit hett i båten eftersom den stått på land. Allt som kan härskna i skafferi och lådor, har härsknat. Olivoljan verkar konstigt nog ha klarat sig. Det har däremot inte lotion och krämer, som jag brukar förvara under durken där det är kallast. Om båten ligger i sjön, vill säga. Väldigt svårt att sova på natten, över trettio grader varmt och vindstilla.

Tisdag. Kranen drog igång före utsatt tid, tre minuter över åtta låg vi i vattnet. Och måste flytta på oss genast. Hastigt men inte särskilt lustigt tyckte åtminstone jag, som vill ha en lugn och genomtänkt start för att känna mig säker bakom ratten när det gått flera månader sen sist. Men motorn gick fint och vi bestämde oss för att gå direkt till kaj inne i Galatas. Ellem gled in så fint bredvid Lenas och Gordons stora motorbåt, som ger bra skugga på morgonen. Ännu en supervarm dag. +29C i vattnet enligt termometern. Hela dagen gick åt till att spola bort sand och damm från däck och överbyggnad (Vilken lyx att kunna slösa med med vatten, spola med slangen!), packa upp, stuva undan och så förbereda för Odds födelsedag nästa dag. Han hade bestämt kajfest med mat från restaurangen i Plaka. Vi skulle bli 11 gäster med två andra svenska besättningar, ett grekiskt par och så Elizabeth Tyler som också ligger med sin Aquarella här, fast för boj, mitt i Poros Channel. Det blev en väldigt sen middag, den första båtlagade för i höst. Stekta småfiskar till förrätt och köttfärs med torghandlade, smörkokta haricots verts som huvudrätt.

Onsdag. Odd fyller 70 år! Födelsedag utan nybakade scones är nästan otänkbart i vår familj, och i båten är det lättare än hemma, tack vare burkugnen Omnia som ställs ovanpå gaslågan. Resten av dagen irrade vi runt med hyrbil bland bergen, efter att ha besökt Epidavros teatern, en magnifik ruin från 400 BC. ”Amazing”, visst låter det myckt bättre än ”fantastiskt”?

Festen på kvällen blev precis så lyckad som man kan förvänta sig med de gästerna, den maten, den drycken och den platsen. Tyvärr finns inga bilder alls. Det var helt mörkt när vi satte oss till bords på kajen, nja inte på kajen, utan vid ett hoppfällbart långbord och på fällstolar. Våra båtgrannar har både större båtar och större vana vid kajfester, så där fanns resurser som gärna lånades ut.

Äntligen! Sjösättning vid Plaka beach. I bakgrunden Poros.

image

Födelsedagsfrukost med nybakade scones och Hans Rosling.

image

Högst upp på Epidavros amfiteater, Europas bäst bevarade, uppförd 400 år före Kristus.

image

Irrfärden blev lång men utsikten var magnifik.

image

Vi stannade vid ett bageri där det såldes lokalt vin i 1,5 liters flaskor för 3 euro styck. Lagom!

image

I morse. Tyvärr finns inte en enda bild från kalaset på kajen. Man börjar ju inte äta förrän det är natt och för mörkt för att fota.

image

Full tank, nya batterier och ny batteriladdare. Lite pyssel till, och sen kan vi ge oss av österut. Kanske redan imorgon.

image

 

Kommentarer

  1. Kommentar av Eva Pira den 7 september, 2018 kl 03:47

    Hej! Vilken bra start på höstturen. Att ge sig ut på böljan igen med en fläckt av historien och känna kulturens vingslag. Men inte minst ha startat med en fantastisk fest. Gratta Odd i efterhand. Ha en skön tur.

  2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 9 september, 2018 kl 09:36

    Tack Eva! Odd hälsar och tackar! <3

Kommenteringen är stängd.