16 september, Kategori: Båtliv

15 september. Ay Kirikos, Ikaria.

Vi seglade från Mykonos strax efter 3 igår morse, utan måne men i stjärnljus. Väderprognosen lovade en lucka på tolv timmar med max fem beaufort, dvs tio sekundmeter. Efter en första timme tillsammans gick jag och la mig, klockan 05 var det Odds tur att sova. Fram tills solen gick upp gick vi för motor, sen blåste det upp och vi gjorde 6-7 knop för bara segel. Vid halv ett förtöjde vi i hamnen på Ikaria. Underbar segling, god fart och inte så höga vågor, men långt.

Vi hade tur och fick en plats långsides i den helt nybyggda hamnen. Resten av dagen försökte vi smälta intrycken från den långa etappen, anspänningen efter att starta seglingen i mörker satte sina spår. Fem fraktfartyg och en tanker korsade vår kurs i mörkret. Det var aldrig fråga om kollisionskurs. Tack vare AISen har man full koll på bäringen och kan anpassa farten i god tid om det behövs. Jag har slutat vara nervös vid mötena med dessa monster som ofta forsar fram i femton knop. Men att möta dem i kolsvarta natten och bara se dem på plottern är ändå något annat än när man har ögonkontakt.

Nu sliter vinden i riggen igen, blåsandet börjar om efter bara en dags uppehåll. Alla pratar om hur onormalt det är med meltemin som fortsätter att blåsa hela september. Fem dagar till blir vi nog liggande här innan det kommer en lucka med lättare vind så vi kan fortsätta ”hem” till Samos. Men Ikaria är lätt att tycka om. Jag är glad att vi har några dagar på oss här, och vi kommer säkert tillbaka. Varför har vi inte varit här tidigare? Bara fyra timmars gång från Samos. Men vi har varit avskräckta av alla historier om hårda vindar och grov sjö.

37326688-1091-4D06-80FA-E483D932B931

Ikaria. Högsta topparna är på 1000 möh. Blåser det hårt från norr är det farliga vatten, på grund av fallvindar som rullar som stormkulor nerför branterna och kan slå omkull en segelbåt. Här ligger dessutom hela norra Medelhavet öppet och vågorna kan bli höga. Vi tog inga risker utan väntade ut rätt dag för överfarten.

394A7C3A-0C37-4B43-B2BB-8CA7624E316A

Vi ligger i den lilla, nybyggda gästhamnen som skymtar överst till vänster i bild. Mer om det i nästa blogginlägg. 

135EA92C-B9CE-43E4-B0C6-9698520BC5A7

Kommentarer

  1. Kommentar av Mats lotta den 17 september, 2018 kl 09:29

    Kul att följa er hemsida lika spännande för oss som antagligen för er .vi har följt er sedan start ????????⛵️⛵️????????????

Kommenteringen är stängd.