7 augusti, Kategori: Farmor svarar själv

Tankar efter 7e Farmorsfrågan.

Utsikt 1979.
Den här oljemålningen som jag ser varje morgon på semestern fyller mig med mycket blandade känslor. Stolthet, vemod, glädje, skuld. Jag målade den 1979, som en 70-årspresent till min svärmor. Den föreställer utsikten hon hade från sin säng i det älskade sommarhuset. Hon blev mycket glad över tavlan och den följde med henne ända till servicehemmet där hon bodde sina sista år. Hur kan jag känna skuld över detta?
1979 när tavlan målades hade våra tvillingar just fyllt 1 år. Deras
storasyster var 7 år och gick i första klass. Vi höll på att bygga hus, jag jobbade heltid och pendlade många mil varje dag, vi hade en dagmamma som passade bebisarna och som också tog emot storasyster efter skolan.
Att måla 70-årstavlan blev mitt sätt att smita ifrån alla måsten. Det fanns ju egentligen inte 5 minuter utan krav på min närvaro. Vilken tur att jag ”måste” göra klart presenten till farmor…
Jag stal stunder för mig själv med skapande och njutning.
Vårt livstempo var alldeles för högt.
Så här i efterhand ångrar jag så mycket.  Alla olästa sagor, alla pratstunder och promenader som aldrig blev av,  all denna ovärderliga livstid som vi investerade i annat än att vara med våra små barn.
Från och med nu förlåter jag mig själv. Vi gjorde vårt bästa, vi ville så väl, som det heter.  Och det går ju inte att ändra på ändå. Livet är nu.
Mina barn gör inte som vi, det märker jag redan. Fast de gör säkert andra misstag istället. Får man hoppas.
För det är misstagen vi gör som är motorn i vår personlighetsutveckling. För att bli en bättre människa måste man ju först ha varit en något sämre människa.
Dagens utsikt.

Kommentarer

 1. Kommentar av Honungspojkens mamma den 7 augusti, 2009 kl 11:57

  Jag har ganska nyss hittat till din fina blogg och vill bara säga att jag tycker om dina tänkvärda frågor…

  Och vad glad jag blir att se min lilla Honungspojke i länklistan!

  Kram

 2. Kommentar av fjortisensmorsa den 7 augusti, 2009 kl 12:21

  Om man själv är ”perfekt” innebär det i förlängningen att barnen får krav på sig att vara ”perfekta”. Tror inte att någon mår bra av att ha Perfekt hängande över sig.
  Man gör misstag som förälder men man gör så gott man någonsin kan,”Good enough parenting” är ett begrepp som jag tröstade mig lite med när barnen var små 😉

 3. Kommentar av Sessan ☆ den 7 augusti, 2009 kl 01:05

  Jag gissar du har gjort så massa annat positivt för dina barn, men förstår känsla & tanke här.

  Eftersom jag fick 15,5 år att mognas & tänka till mellan mina två barn, så har även jag varit igenom fasen ”dåligt samvete & borde gjort så i stället” för min äldsta fina kille som jag fick som 20.5 åring i en tid då jag skulle få med ALLT i världen & samtidigt vara världens bästa mamma….. *Lång sättning*phu…

  Så kom då barn nummer två & jag vill självklart göra annorlunda & böta för alla mina ”misstag” tidigare. MEN vad händer!!? Jag rids av dåligt samvete med nya saker, helt andra! Så jag tänker, ligger inte detta i kvinnans natur?

  Jag är hjärtans enig i Fjortisens mamma över här: Good enough parenting är nog det bästa för både förälder & barn.

  Stor kram till En underbar mamma, farmor & affärs kvinna ♥

 4. Kommentar av Fru Evelina den 7 augusti, 2009 kl 01:41

  Åh söta du, du får gärna länka till min sida!
  GRATTIS till att bli mormor igen, barn är verkligen livet!

  Såg nu att det ju är DU som grundat lifestone! Imponerande!
  Jag älskar personliga smycken och din idé är verkligen kul!

  kram!

 5. Kommentar av Sessan ☆ den 7 augusti, 2009 kl 11:48

  Ohhhlala… Gläd dig till iPhone 3Gs ;D Köpte 3G på lanseringen, tog det som en utflykt & köade hela natten med prinsessan & killen på 16 på släp. Gissa om vi var medias guld korn *ha ha: Upp graderade till 3Gs kl 10.00 den 31 juli även nu på lansering´s dagen & den är LOVELY.
  Självklart bloggar jag, läser/svarar på mailar, surfar & allt ifrån den, lätt som en plätt!!
  Kolla in MobileMe.com ett must för förrättnings kvinnan ”on the go”

  Klart vi kvinnor måste hänga med i tekniken ;D

  Hör av dig om du har frågor när du fått din juvel, kan inte jag svara är min man ett riktigt apple geni.

  Önskar dig en strålande helg Katinka

 6. Kommentar av malin den 10 augusti, 2009 kl 01:45

  Vilket fint inlägg!Är även jag tonårsmamma och även mamma till en liten.

  Har haft min beskärda del av ånger jag med. Men om man lär sej något av sina misstag så kanske det inte är några misstag?!

  Kram Ma

Kommenteringen är stängd.