20 september, Kategori: Okategoriserade

Att ha får.

Vi har haft får i snart 20 år. Det är en lycka och ett förbannat besvär. Det förra på våren när de lammar, och det senare resten av året. Vi har ungefär 11 tackor och en bagge året runt och de får ca 20 lamm ett bra år.

Om vi inte hade haft fåren skulle våra ängar och hagar vara snårskog vid det här laget. Man skulle inte kunna se havet och inte kyrkan. Barnen skulle inte ha fått växa upp med närheten till djur, det skulle inte ha funnits obegränsat med mjuka lammskinn i huset, vi hade inte haft frysen full av det bästa kött som finns.

Å andra sidan. Vi hade sluppit placera en förmögenhet i fårstängsel, grindar, vinterfoder, traktorer och veterinärbesök. JAG hade sluppit alla telefonsamtal på arbetstid från oroliga sommargäster som tror att katastrofen är nära för att ett lamm förirrat sig utanför stängslet. Det hade varit fullt möjligt att ta semester utan att ta hänsyn till höskörden. Det hade varit fullt möjligt att resa bort en vecka i april eller maj.

Varje år i mars är jag dödstrött på att vattna, mata och passa får.  Och så fort lammen börjar komma i april är jag fast igen. Alltid är det någon som behöver min hjälp lite extra. En gång morsa, alltid morsa.

 

Aldrig tråkigt.

Kommentarer

 1. Kommentar av Sessan ☆ den 21 september, 2009 kl 03:20

  Det där livet måste ändå vara det allra bästa för själen, jag hade gärna bytt med dig!
  För mig låter det bara underbart med alla dessa djur som får små söta lamm ♥ Dock hade det inte funkat för mig, för inte ett lamm hade flyttat från vår gård…. så vi hade nog med tid & stunder blivit Norges största får farm *LOL*

  Jag var perser uppfödare på 90 talet, med mellan 3 & 4:a kullar i året. Var gång dom skulle flytta till sina hem som jag så noga valt ut & träffat hundra ånger före lytt, grät jag & mådde dåligt i veckor….. Var än värre var, var om honan blev dålig under födsel eller dt som hände några gånger att en kattunge fastnade & dog, jag då hade jag begravning & sorg år *ha ha* Gud som min uppfödar kollegor skrattat åt mig!!
  Men så hade mina katter det helt enkelt bäst! Vann på alla utställningar & var stort sett friska ;D

  KRAM vännen

 2. Kommentar av sara den 21 september, 2009 kl 06:14

  Lammen verkar vara fårens sätt att överleva – i dubbel bemärkelse. Utan den lilla godbiten – inga får.

  Själv skulle jag vilja ha getter, fast bara två stycken för att beta av i vår stora trädgård som bitvis liknar mer hage/åkermark än tomt.

 3. Kommentar av Stine den 22 september, 2009 kl 09:21

  Vi hadde geiter (getter). 2 stykker. De hoppet over gjerder stadig, og en dag var de borte. Lenge. Vi lette og søkte, men ingen geiter var å finne. Inntil en fjern nabo (3 km unna, gjennom skog, uten vegforbindelse til oss) ringte og undret på om vi savnet noen geiter. Ja, det måtte vi innrømme. De ”bodde” i hans trädgård, og hadde spist opp begge hans epletrær. Og blomstene. Og jurdbærene.
  Vi fant noen som ønsket seg mohairgeiter, og ga dem bort med lett hjerte.
  Den ene fødte like etter – kanskje det er fler der ute i skogen…

 4. Kommentar av Fru Evelina den 23 september, 2009 kl 06:49

  vilken HÄRLIG bild!!
  Djur är nästan ett måste att omge sig med, så himla underbara 🙂

  kram!

 5. Kommentar av Annicka den 21 april, 2010 kl 09:55

  Jätte mysig bild.
  Vi bor på en lantbruksfastighet och tänkte skaffa några får för att hålla lanskapet öppet. Vad ska man tänka på när det gäller regler och vad för tillstånd behövs. Tacksam för tipps. Vi har fått en möjlighet att rädda fyra lam från att gå till slakt så vi behöver veta gaska snart.

 6. Kommentar av Katinka den 21 april, 2010 kl 10:40

  Oj, oj, det var många svåra frågor på en gång! Tillstånd behövs inga, men du behöver ett gårdsnr från jordbruksverket, dina får måste vara öronmärkta. Det är väldigt bra att vara medlem i Fårhälsovården, de har en bra medlemstidning och bra rådgivning. Men det viktigaste är att försöka hitta en erfaren fårägare i närheten som du kan lära av! Att rädda fyra lamm låter ju mysigt, hoppas bara att det inte är flasklamm för det är en oerhört jobbig uppgift att ta på sig. Lycka till i alla fall!

 7. Kommentar av Magia Done den 14 september, 2011 kl 05:06

  Hej, vi bor på en gård ute på landet. Vi har tänkt skaffa får för att vi vill att de skall beta av lite sly som vi har fått.
  Tror du att får duger till det, eller måste vi ha lite grövre grejer, som kor?

 8. Kommentar av Katinka den 14 september, 2011 kl 09:38

  Hej Magia, fåren är väldigt bra på att hålla rent från sly. Men jag rekommenderar ingen att börja med får innan man har gått på kurs och lärt sig en massa saker. Hur man slangmatar ett nyfött lamm till exempel. Det är mycket man måste kunna innan man köper sina första tackor. Det är enklare att åka till Granngården och köpa röjsågar. Och billigare. Men får är förstås mycket roligare. 🙂 Lycka till!

 9. Kommentar av anonym den 31 oktober, 2011 kl 06:28

  Härligt med får, växte upp med får på gården.
  är något jag även skulle vilja ha nu, men pengarna räcker inte riktigt till.
  För de behövs ju lite pengar ti sköta om dom med.

 10. Kommentar av Johanna den 17 januari, 2012 kl 02:08

  Hej!
  Vi har en liten gård på landet och har tänkt att skaffa får. Bara några få ca 4 för att hålla rent på vår äng/skogsdunge och för köttets skull. Har du någon speciell ras som du vet är trevlig.

  Med vänliga hälsningar
  Johanna

 11. Kommentar av Katinka den 30 januari, 2012 kl 12:47

  Hej Johanna,
  Vi har haft flera olika raser genom åren. Värmländska skogsfår och någon sorts norsk ursprungsras t ex, för att vi var idealistiska. Men de rymde hela tiden och gick inte att hålla instängda. Stora köttiga engelska raser för att vi ville ha mycket kött = problem med lamningen.
  Finullsfår för att vi ville ha fina skinn = problem med lammuppfödningen, de får ofta 3 lamm, och flasklamm = INTE kul (efter första gången). Nu har vi gotländska pälsfår (inte gutefår!) som är friska och tåliga, lagom stora och ger fantastiskt fina, lockiga skinn som man faktiskt kan få 1500:-/st för om det mot förmodan blir några över att sälja.
  Hoppas detta hjälpte dig lite!

Kommenteringen är stängd.