26 september, Kategori: Okategoriserade

Tvärstopp!

”Nu är det 5 i 12. Nästa gång får du ingen chans, då är det en hjärtinfarkt eller en stroke. Du måste förstå att det är allvar. Nu måste du välja mellan livet och arbetet.”

Doktorn spände ögonen i mig och lät sig inte avbrytas när jag försökte skjuta in ett litet  ”…men…”

Jag tyckte att han var dramatisk, jag misstänkte att han njöt lite av sin roll och effekten av sina ord. Lite.

Situationen var alltså den att jag, tillsammans med O. satt hos distriktsläkaren för en första genomgång av min situation.  I tisdags, dagen efter hemkomsten från en vecka i Canada,  blev jag nämligen akut yr. Så yr att jag inte ens kunde ligga utan att rummet snurrade. Efter en natt på akuten med hjärnröntgen och andra prover konstaterades högt blodtryck. Väldigt högt. Efter medicin sjönk det något, så att yrseln släppte.

Igår satt jag hemma vid köksbordet med datorn och svarade på mail, tog en massa beslut och jobbade nästan som vanligt.  Lite yr och lite matt, men fullt handlingskraftig.

Idag säger doktorn bland mycket annat att jag inte får kolla mail ens, jag ska ha Kravlös Vila i 3 veckor. ”Ligga pall” uttryckte han sig. ”Men ska man inte röra sig om man har högt blodtryck?” lyckades jag skjuta in när han hämtade andan ett ögonblick. ”En stilla promenad ibland,” sa han myndigt, ” Sitta och se ut över havet och meditera…” tillade han.  ”Men jag har ju 8 anställda,” invände jag,” jag måste ju åtminstone ordna upp en massa saker först…” ”Det får din man ta hand om, han får sköta allting tills vidare, du ska bara vila och se till att inte bli upprörd över något, ” avbröt doktorn barskt. ”Nu gäller det livet, det måste du förstå. Tänk på dina barn och barnbarn!”

Stackars O. harklade sig. ”Ja, det är ju bra med raka besked,” sa han med blek röst.

”Ja, inte sant,” instämde doktorn hurtfriskt. ”Det är ju bättre att jag säger som det är nu, så kan ni tacka mig sen för att jag räddade ditt liv,” tillade han välvilligt.

Vi vacklade tagna ut från hans rum. O. med händerna fulla av papper till Försäkringskassan, tider för provtagning, remisser och jag vet inte allt. Plus min ryggsäck och jacka.

”Jag fick förtroende för honom, han verkade seriös” viskade O.

Sen gick jag in ensam till sköterskan för mätning och vägning (inte kul). Men hon visade sig vara en ängel när jag beklagade mig.

”Det är klart du ska fortsätta med bloggen om du tycker det är så roligt,” tröstade hon. ”Annars blir du ju upprörd över det!”

(Undras om det också är tillåtet att pula med min nya Iphone 3Gs som lär vara i faggorna?)

Så jag inleder nu 3 veckors Kravlös Vila, vilket bl a betyder att jag inte kan maila svar tillbaka på alla gulliga kommentarer  som ni skickar till Farmorsbloggen.  Men jag kommer att fortsätta skriva och läsa bloggen varje dag. I soffan i mitt underbara uterum, med Nora Jones, Katie Melua, Laleh eller Bo Kaspers i Ipodens högtalare. Tipsa mig gärna om mer bra Kravlös Vila-musik 😉

Det står i sjukintyget att prognosen är att jag kommer att bli frisk och kunna återgå till arbetet. Det minns jag inte att doktorn sa, men han kryssade som tur är i den rutan på FK-blanketten…

 Lyckliga  jag som har en sån kärnfrisk man som älskar mig.:-)

Kravlös Vila *****

Kommentarer

 1. Kommentar av Fjortisensmorsa den 26 september, 2009 kl 12:22

  Du ser inte det från ditt sköna soffhörn, men jag har min stränga/allvarliga sjuksköterske min när jag råder dig att lyssna på doktorn!! Det är kloka råd han ger dig.
  Vilken tur i oturen att du blev yr och upptäckte ditt höga blodtryck, annars finns risken att man får en stroke eller hjärtinfarkt (som doktorn sa)nu har du chansen att vila dig i form igen! Var rädd om dig, allting annat löser sig och din hälsa är det viktigaste du har!Kanske den här vilan är ett tillfälle att tänka och få nya insikter och inspiration? Ibland är ”att göra ingenting” ett ypperligt tillfälle för tankarna att hinna ikapp och kroppen får möjlighet till återhämtning. Krya på dig och ta hand om dig!! Stor kram!

 2. Kommentar av Ellen Hagerö den 26 september, 2009 kl 01:35

  Hej! Vi finns alla kvar och kanske kan det få bli vår tur att ge dig uppmuntrande, avkopplande tankar ett tag nu. Din blogg skänker oss alla så mycket så vi vill ju att DU sla må bra i främsta rummet.
  Vila, njut av lugnet, lyssna på ljud, känn av dofter och kom ihåg att världen utanför finns kvar när du är redo igen!
  Må väl nu så ska du se att snart är livet tillbaka i vanliga (kanske lite lugnare) rullor igen!
  *STOR KRAM*

 3. Kommentar av Perla den 26 september, 2009 kl 03:42

  Takk skal du ha! Vi prøver å være så sterke vi kan og håper at legene klarer å redde han når han kommer ut!
  Klemmer fra Norge 🙂

 4. Kommentar av Marica den 26 september, 2009 kl 09:02

  Oj …men du är säkert också klok kvinna och vilar…*viskar* har du testat yoga? Hälsar en helt okänd syrra i universum :0)

 5. Kommentar av Stine den 29 september, 2009 kl 09:12

  Oooh… Det høres vanskelig ut for en farmor som jeg mistenker for å være litt duracell-kanin! Lykke til, god bedring – kos deg med blogg og deilig hvilemusikk!

 6. Kommentar av Wojtan den 29 september, 2009 kl 09:37

  Hej kära Katinka

  Det gör mig ledsen att du inte är helt på topp. Lyssna nu på doktorn och ta det lugnt. Njut av en god bok och din mans sällskap.
  Jag måste säga att du på kort tid blivit en ”idol” för mig. Dina kommentarer/mail gör mig så glad. Jag ser verkligen upp till dig och du framstår så klok. Jag är ytterst tacksam för de ord jag har fått av dig.
  Ta väl hand om dig.
  Kram från mig

 7. Kommentar av Honungspojkens mamma den 1 oktober, 2009 kl 08:42

  Hej Katinka!

  Vad tråkigt att höra om ditt blodtryck. Hoppas att du kan leva livet sakta nu en tid. Jag tror verkligen att det är viktigt med kravlös vila (och att låta bli att svara på kommentarer, för sånt kan bli väldigt stressande)…

  Tänker på dig och skickar en stor kram

Kommenteringen är stängd.