20 oktober, Kategori: Farmor svarar själv

Farmors svar på fråga 28.

Kan vi vara överens om att de första minuterna efter att du har vaknat kan påverka hela dagen?
Alltför många tidiga morgnar i mitt liv har jag rivstartat, arg och stressad innan jag ens hade fötterna på golvet.
Skynda, hinna, klara av, måste, bråttom…!
 
Sen läste jag en bok av Kay Pollak, ni vet han som regisserade filmen ”Såsom i himmelen”. Boken hette ”Att välja glädjen”.   Den boken förändrade faktiskt mitt sätt att se på tillvaron. Läs den!  Den lärde mig att man alltid kan välja hur man vill reagera, och därmed hur man känner, och därmed hur man mår.
 
Jag säger inte att det är enkelt.  Men det är inte enkelt att vara arg och stressad heller.
 
Det första jag ser när jag vaknar är mitt Pepp-skåp. Det innehåller allt mellan himmel och jord;  min svärmors guldfingerborg, en kinesisk jade-amulett som bringar hälsa och lycka, min medalj från Ada-Milen, ett rött strumpeband, små buddhafigurer i brons från Thailand, kristaller, en guldmedaljong, fotografier och urklipp mm. Kort sagt en massa små pryttlar som symboliserar vad som gör mig lycklig och vad jag drömmer om.
 
Och detta är mitt mantra varje morgon: Tack! Idag blir en bra dag! Om och om igen, leende, från det jag sätter fötterna i mina tofflor och hela vägen till badrummet. Häromdagen läste jag att Blossom Tainton gör likadant!!
 
 
Min morgonbön.

 Här är dagens lilla present från mig till dig. Njut av Benny Andersson underbara ”Tröstevisa” här:

 http://www.youtube.com/watch?v=6iAH1bMqjvE

Att glädjen kommer och att glädjen går, det kan vi allesammans skriva under på,
jag är en gåva livet en gång gav mig och jag lever här och nu!”
 

Kommentarer

 1. Kommentar av Wojtan den 20 oktober, 2009 kl 09:07

  Hej Katinka

  När jag jobbade som servitris för ett antal år sedan hade jag en stamgäst som alltid var så vis. Vi satt många nätter och pratade om livets allvar ihop. Han lärde mig bla orden DU VÄLJER, och det försöker jag att leva efter.
  Han påpekade att det inte finns någon annan som gör dig arg, ledsen eller besviken. DU VÄLJER om du vill reagera på det sättet. Människor kan göra saker som är dumt, men du väljer själv om du ska ta det till sig.
  Han var också väldigt mån om att få mig att veta att jag KAN ALLT, bara jag VÄLJER att kunna!
  Vi har tappat kontakten idag, men när jag skriver detta saknar jag honom faktiskt!

  Önskar dig en fin dag.
  Kram från mig

 2. Kommentar av Fjortisensmorsa den 20 oktober, 2009 kl 11:43

  Katinka&Wojtan, jag tror att ni just kokat ihop antidoten mot bitterhet! Om man är medveten om att man själv styr och väljer kan man inte göra sig till offer. Mycket kloka ord!! Själv har jag spridit ut ”Må gott” saker i hela huset, så att man alltid ser något som gör en glad/väcker minnen. Hoppas att ni båda får en bra dag!!

 3. Kommentar av Anette den 20 oktober, 2009 kl 03:39

  Mitt sätt är att varje kväll konstatera att
  ”idag har det varit bra”
  På så vis somnar man med en positiv tanke och det är rätt skönt. För faktum är ju att även om det är en riktig skitdag (som vi alla har ibland) så finns det alltid något som är bra. En liten detalj om inget annat.

  //anette

 4. Kommentar av Elin - Ett hus till oss den 20 oktober, 2009 kl 09:37

  Mycket klokt med postiva tankar! Jag skall nog börja samla till pepp-skåp, det var verkligen en bra och rolig idé 🙂

  Hoppas du njuter av en mysig kväll, Kram Elin!

 5. Kommentar av Iza den 21 oktober, 2009 kl 06:54

  själv så börjar jag min dag varje morgon med att busa med min son, att vakna av ett jätteleende från honom gör en på ett strålande humör! Det är en väldigt bra idé att starta varje morgon med ett positivt och glatt humör! Jag tror också att dagen blir lättare då!

  kram

Kommenteringen är stängd.