30 oktober, Kategori: Farmor svarar själv

Farmor svarar på fråga nr 31.

Detta var en Farmorsfråga som gav mig en riktig tankeställare.

När min gulliga och underbara svärmor levde hände det ibland att hon berömde mig för att jag var så bra på ”konsten att strunta”.

Jag hade inga problem alls att låta bli att bädda, låta bli att stryka, låta bli att sortera tvätten, låta bli att plocka upp ur diskmaskinen, låta bli att städa. Om det fanns roligare saker att ta tag i, och det fanns det ju ofta med 4 barn, hästar, höns, hund och jordgubbsodling, så gjorde jag det istället.

Det går väl lika bra att hämta rena kläder direkt i tvättkorgen, och plocka rena tallrikar direkt ur diskmaskinen?

Det kan vara ganska stökigt i ett hus utan att det för den skull är direkt snuskigt. Oftast nådde min man smärtgränsen före mig, och greppade dammsugaren. Men min mamma tyckte i flera år att det var plågsamt att hälsa på oss. Hon led av röran.

Vi hade en skylt på väl synlig plats i köket: ”Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete.”

Jag brukade svara min svärmor lite kaxigt: ”Ja, jag gör bara det som är tvunget, och så det som jag tycker är roligt.”

Någonstans på vägen glömde jag den där ledstjärnan. ”Bara det som är tvunget, och så det som är roligt.”

Svärfar o svärmor förenade nytta med nöje.

Kommentarer

 1. Kommentar av Elin - ett hus till oss den 30 oktober, 2009 kl 12:07

  Jag försöker tänka mer så(men ibland är det så svårt så svårt). Allt behöver inte jämt vara helt perfekt. Bättre at göra roliga saker! 🙂

  Ha en underbar fredag! Kramar Elin!

 2. Kommentar av johanna den 31 oktober, 2009 kl 12:23

  Apropå andras påtvingade måsten, förvandlades gårdagsmorgonens mysiga start till hysteri och kaos. Vars orsak efter mkt kram, pepp, tålamod…. visade sig vara att dottern trodde att hon inte fick komma till förskolan med sitt trassliga hår! En osmidig fröken hade sagt åt henne att hennes mamma MÅSTE kamma ut hennes hår!!
  Jag har valt mina strider och jag tänker inte plåga det stackars barnet med att reda ut hennes hår när skolbussen går 7.23!! Då får det sättas upp och balsameras på kvällen.
  Dessutom tycker jag det är sunt att om man är ett skrutt med trassligt hår att man törs vara ett!!

  Varför öka utseende fixeringen och varför just mamma och inte pappa som skulle kamma??

  Tur för fröken, som fick höra ett och annat,att skrutt faller lätt i gråt men är lika lätta att trösta efteråt!Men för många gånger man tvingats på andras måsten så har man lärt bort kunskapen om att välja glädje!

  Tack för många kloka tankar Katinka!
  johanna

Kommenteringen är stängd.