10 april, Kategori: Okategoriserade

Att äta upp en elefant.

Idag är en dag för eftertanke. Igår var jag nämligen på Fotomässan i Göteborg.

Å ena sidan kan alla dessa fantastiska kameror och tillbehör och ännu mer fantastiska fotografer få mig att vilja låsa in min älskade Nikon D60 systemkamera längst in i garderoben och begrava mina fotoambitioner på ett ännu mörkare ställe.  För hur ska jag någonsin kunna åstadkomma en enda bild som kommer i närheten av det som visades på mässan?

Mitt underläge är omöjligt,  om jag så börjar fotografera på heltid från och med nu, hinner jag aldrig ikapp den sämsta av de där fotograferna under min livstid.

(Det är samma känsla som drabbar mig när jag ibland tänker att jag kanske skulle försöka bli författare. Varför ens försöka, när Bodil Malmsten, Heinrich Böll och Astrid Lindgren redan har gjort det så perfekt?)

Å andra sidan blir jag pirrande lycklig vid tanken på allt som finns att lära, göra och inte minst – skaffa sig. 🙂 Så mycket roligt jag skulle kunna ha med min kamera som jag inte haft en aaaaning om. Vilka fiffiga lösningar det finns som kan skapa ordning i min flera generationer stora hög av osorterade bilder. Vilka häftiga hjälpmedel som faktiskt inte behöver kosta så mycket, men som sparar massor av tid och underlättar. Både själva plåtandet och att sedan ordna bilderna så man hittar tillbaks till dem.

Och vilka UNDERBARA fotomänniskor det finns som faktiskt lever på att såna som jag behöver hjälp och stöd. Killarna och tjejerna på Moderskeppet till exempel. De lär ut bildbehandling (Photoshop) och  bildsortering/lagring (Lightroom). Du kan lära dig gratis på deras hemsida eller köpa hem kurser på DVD.  

Gubbarna och tjejerna (ja, det var meningen att skriva så!) på Scandinavian Photo som säljer kameror och utrustning och dessutom håller gratiskurser i hur man hanterar sin nyköpta kamera. Alltid är de snälla och tålmodiga mot mig i butiken i Mölndal, fast de inte kan veta att jag kör 9 mil enkel väg för att jag blir så bra bemött just där. Jag kör gärna förbi flera stora köpcentra med Expert och Ljud&Bild och OnOff för att bli bemött med vänlighet, respekt och intresse av proffsen i Mölndalsbutiken. (De finns i Stockholm, Bankeryd, Malmö och Norge också.)

Nej, jag tänker inte drabbas av prestationsångest. Nu ska jag börja lära mig det här, en sak i taget. Och njuta hela resan, så länge den varar.

Nya världar.

Kommentarer

 1. Kommentar av Wojtan den 10 april, 2010 kl 05:43

  Hej.
  Jag känner då igen mig i din känsla. Ibland blir jag då arg och frustrerad när jag inte lyckad fota så som jag vill att jag nästan vill kasta kameran i papperskorgen. Sen får man ett ryck igen och då brukar jag köpa mer grejer….
  Har du börjat bläddra i böckerna vi köpte? Han skriver helt underbart! Det kommer bli en fröjd att ta sig igenom dessa.
  Kram Åsa

 2. Kommentar av Katinka den 10 april, 2010 kl 10:14

  Nej, jag har inte fått tid till det idag. Men jag längtar. Jo förresten, jag började läsa i boken Nikon D60, A digital Field Guide. Och redan när jag läser de första 10 sidorna som är en snabbgenomgång av alla knappar och rattar som sitter på själva kamerahuset, så inser jag att jag kan bara hälften av min kameras funktioner…;-) RTFM är inte min grej. Men boken är en helt annan sak, den är kul att läsa!

 3. Kommentar av Fjortisensmorsa den 14 april, 2010 kl 12:18

  Man blir otroligt inspirerad och nyfiken när man ser andras fotografier. Har du sett utställningen: ”Wildlife photographer of the year” I London?http://www.veoliaenvironmentalservices.co.uk/pages/wildlife.asp , otroliga natur bilder, MÅSTE ses 😉

 4. Kommentar av Katinka den 14 april, 2010 kl 01:07

  Åh, varför har jag missat den utställningen? Den slutade 11 april! Jag som letar efter en anledning att resa till London i vår… Men tack för tipset ändå 🙂

 5. Kommentar av Fjortisensmorsa den 14 april, 2010 kl 11:29

  Inga problem: utställningen är varje år! Voila! Nu fick du en ursäkt att åka till London nästa vinter/vår! 🙂

 6. Kommentar av Katinka den 15 april, 2010 kl 11:38

  Nämen – åh! Vilken fin torsdagspresent! Det blir nog London redan i höst tror jag. Med Säve och RYan Air bara 1 timmes bilresa hemifrån skulle man ju kunna pendla…;-)

Kommenteringen är stängd.