29 maj, Kategori: Farmor svarar själv

Svar på Farmorsfrågan nr 220 om att ta sig själv på allvar.

Finns det något skämmigare än att ta sig själv på stort allvar? För stort allvar, är underförstått.

Hon/han tar sig själv på så stort allvar”  är inte roligt att höra om det handlar om en själv. Det betyder att man anses vara ego, humorbefriad, distanslös, okritisk, självgod och omdömeslös.

Motsatsen är en person som är självironisk och anspråkslös. Det mest beundransvärda är att kunna uppträda som standup komiker och berätta om sitt misslyckade sexliv/föräldraskap/yrkesliv så att alla skrattar sig till magont. Då äger man, som alla under 50 säger.

Allvar är alltså fult. Eller åtminstone tillåtet att kritisera. Varför gör hon/han sig märkvärdig?

Eller beror det skamliga i att ta sig själv på allvar på att det kan vara farligt? Tänk om man avslöjar att man verkligen tror och vill någonting, och sen misslyckas…? Kan det finnas något värre än att åka ut i första omgången av Let´s Dance, om man har sagt att man tänker vinna?

Själv har jag ju som tur är gått in i den tredje åldern och vågar äntligen ta mitt liv, min kropp och mina drömmar på allra största allvar. Inte ber jag om ursäkt för det heller. Vill du håna, kritisera eller nedvärdera mig så varsågod. Det har jag glömt i nästa minut. Men det har inte du.

Kommentarer

 1. Kommentar av Anita den 29 maj, 2012 kl 01:31

  Hej fotofarmor. Älskar fortfarande din farmorblogg och dina foton. Har dock inte skrivit ngn kommentar på länge men läser ofta och har sparat dina farmorfrågor och mina svar. Tycker själv att jag har utvecklats genom att ta DOM på allvar. Och dina egna svar! Tack för dom.

 2. Kommentar av Katinka den 29 maj, 2012 kl 04:05

  Du milde så glad jag blev! 🙂 Det har funnits stunder när jag varit frestad att sluta med frågorna. Men efter några dagars uppehåll är jag där igen och undrar hur jag tänker egentligen. Så jag måste fortsätta, för min egen skull. Tack snälla för din kommentar, you made my day som man säger! 🙂

 3. Kommentar av Eva den 31 maj, 2012 kl 06:34

  Hej,
  Jag brukar inte svara på kommentarer annan stans än i min egen blogg men den här gången gör jag ett litet undantag.
  Det gäller alltså din kommentar hos mig om löpningen.

  Men 13 km är ju en distans som ingen människa behöver skämmas över.
  Bra jobbat!
  Tyvärr är jag rätt kass på styrkeövningar.
  Borde köra mer styrka själv också.
  Någon PT online tjänst kanske kan vara någonting?

Kommenteringen är stängd.