24 juni, Kategori: Författarblogg, Okategoriserade

Om att komma igång. Och fortsätta.

Huset tomt igen, barn och barnbarn har rest tillbaka till stan, ösregn utanför fönstren och en söndag utan förpliktelser.  NU ska jag skriva!

Inatt smög jag in till min säng vid tvåtiden, efter att – åter igen – ha fastnat i boken ”The Writer´s Journey – Mythic structure for writers” av Christopher Vogler. Ändå har jag bara hunnit till sidan 41. Men jag måste stanna upp hela tiden, stryka över med neonpennan och göra separata anteckningar om idéer jag får till mina karaktärer eller till handlingen i min roman.

Samma känsla av att ha öppnat dörren till vishetens kammare fick jag när jag läste Elisabeth Georges bok ”Write away!”. Men då blev jag nedslagen och lite skrivhämmad. Skulle jag nu bli tvungen att börja om? Nu när jag insåg hur jag borde ha gjort från början. När författarcoachen Ann Ljungberg i ett mail efterlyste frågor till sin spalt i tidningen Skriva  kastade jag genast ner just den frågan till henne. Ska jag börja om och göra rätt från början? I det senaste numret svarar hon väldigt klokt, vill du veta vad måste du köpa tidningen 😉

Men nu sitter jag här alltså, i min underbara, trivsamma skrivarlya som är bara min. När jag skriver är dörren stängd. Likaså när det finns någon mer i huset än Odd och jag. Den har två skrivplatser, en med PC och stor skärm, den platsen använder jag när jag behöver tillgång till programmet Scrivener eller när jag jobbar med bilder i Lightroom. Jag har alltså slutligen fastnat för Scrivener efter att ha provat att skriva i Snowflake, Writers Café och Word. Slutredigeringen får kanske ändå göras i Word, eller också inte.

Den andra stolen står vid min morfars skrivbord med Ipaden.  Där sitter jag ofta när jag behöver skriva, titta i böcker eller läsa i pärmar samtidigt. Sen mailar jag det jag har skrivit till min gmailadress och importerar dokumentet till Scrivener i huvuddatorn. 

Om jag kommer igång att skriva direkt på morgonen, helst redan klockan sex, är det bara att slå sig ner vid tangentbordet, det är som om det då finns en öppen direktlänk mellan hjärnan och fingrarna.

Men om det är lite senare på dan måste jag först komma i stämning. Värma upp med ett blogginlägg, som det här till exempel. Plugga in hörlurarna med min favoritmusik, en feelgoodlista som jag har satt ihop med mina favoritartister. (Tidningen Skriva har förresten en egen lista på Spotify, ska kolla in den.)

När jag skriver på kvällen tänder jag alla doftljus och värmeljus. Då får dörren stå öppen, annars förvandlas skrivarlyan snabbt till en bastu. Sigge kommer in och lägger sig på sitt lammskinn vid mina fötter, och han går inte därifrån förrän jag stänger av datorn.

 

Kommentarer

 1. Kommentar av Christina den 30 juni, 2012 kl 01:34

  Har du läst öka din kreativitet av julia cameron? Där får man många bra tips på hur man får igång sitt skrivande. Bl.a. berättar hon om morgonsidorna.
  Vilken härlig skrivarlya du har!

 2. Kommentar av Katinka den 30 juni, 2012 kl 03:14

  Nej, den har jag inte läst – tack för kommentaren och tipset, ska genast googla! Katinka

 3. Kommentar av Christina den 1 juli, 2012 kl 02:34

  En annan bok jag tror du kan ha glädje av är Att skriva av Stephen King. Den och Elizbeth George’s bok har jag sett nämnd på många skrivbloggar. Bl.a. debutantbloggen.

 4. Kommentar av Christina den 1 juli, 2012 kl 02:41

  Ser efter sökningar på din blogg att du känner till mina två tips. 🙂 Ha en skön söndag!

 5. Kommentar av Katinka den 1 juli, 2012 kl 11:16

  Tack i alla fall! Jag har just hittat boken du tipsade om på Bokbörsen på nätet och beställt den! Annars är jag just nu helt absorberad av The Heroes´Journey. Den överträffar allt annat jag läst vad beträffar litteratur om författarskap och dramaturgi. Nästan varje sida är en aha-upplevelse. Rekommenderas! Katinka

 6. Kommentar av Christina den 2 juli, 2012 kl 10:12

  Vad kul att du beställt den! Hoppas den kan ge något också. 😉 Ska kolla upp The Heroes Journey. Lustigt, läste också om hjältens resa i boken migränyoga av Per Söder. Ha en bra måndag! Christina

Kommenteringen är stängd.