29 augusti, Kategori: Författarblogg

Böcker jag måste äga.

Jag har återupptäckt Göran Tunström. Det var tack vare den gamla artikeln i DN om hans fru Lena Cronquist som jag bloggade om härom dagen.

Ett par år innan han dog var han här i kyrkan på Flatön och läste högt ur någon av sina böcker. Jag kan vända mitt öra inåt när som helst och höra hans röst alldeles tydligt igen, den värmländska böljande rösten som steg och sjönk genom meningarna på ett så annorlunda vis och ändå var så njutbar att lyssna till. Jag fick behärska mig för att inte bete mig som en sån där patetisk beundrarinna som Kerstin Ekman beskriver i Grand Final. Hon som lägger sin hand på författarens arm och viskar: Om du visste vad dina böcker betyyyder för mig!

Berömda män som varit i Sunne” står i bokhyllan, liksom ”Ökenbrevet” och ”Prästungen”. Nu har jag lånat ”Tjuven” och ”Guddöttrarna” på bibblan. Den förstnämnda hamnar helt klart på min nya bästläsarlista här till höger. Den höll mig vaken halva natten igår, jag måste köpa den på Bokbörsen. Han är en mästare som inte får mig att tappa modet.

Det finns förstås en hel massa böcker som inte får plats på min lista bland de femstjärniga. Jag orkade inte skriva upp alla gamla omistliga klassiker som Nils Holgersson, Creme Fraiche, Tom Sawyer, Glaspärlespelet m.fl. Men nej, det är ingen heltäckande lista jag försökt skriva, bara några nedslag bland favoriterna. 

Dessutom har jag ju bara börjat. Jag ska lägga till 3-stjärniga böcker också. Mindre än 3 stjärnor är såna böcker som jag inte orkar läsa ut. Sanningen att säga de allra flesta. Dem tänker jag inte skriva upp. Jag kan ju avslöja att den senaste boken jag gav upp efter en tredjedel var Anna Karenina. Jag försökte intala mig själv: Jag måste läsa den. Men det hjälpte inte. Texten halkade bara bort från mina ögon hela tiden tills jag insåg att min hjärna helt enkelt inte ville ha den. Då så.

Kommentarer

 1. Kommentar av Carolisabella den 31 augusti, 2012 kl 03:43

  Det är väldigt roligt med din bästsäljarlista. Bara en sådan sak som Stekta gröna tomater: Trots att jag blev väldigt förtjust i filmen när den kom slog det mig aldrig att det skulle kunna finnas en bok med samma namn. Men nu, alla dessa år senare, har jag äntligen fattat att beställa fram titeln på biblioteket. Ska bli spännande att läsa, så ett jättestort tack för tipset!

 2. Kommentar av Katinka den 31 augusti, 2012 kl 11:56

  Åh, avis på dig som har kvar den läsupplevelsen, det är en obeskrivligt njutbar bok. Jag har också sett filmen, men boken är hundra gånger bättre. Undrar förresten om Forrest Gump finns som bok? Tack för din kommentar, din blogg är en av mina favoriter!

 3. Kommentar av Christina den 1 september, 2012 kl 03:38

  Forrest Gump finns som bok. Har inte läst den, men har hört att den är bättre än filmen. Stekta gröna tomater är också en klar favorit hos mig. Har strukit under i den och läst om och om igen. Liksom sagan om klanen Otori. Åh, de böckerna är så BRA!

 4. Kommentar av Katinka den 2 september, 2012 kl 12:49

  Skriver upp Forrest Gump på min biblioteksbeställnignslista. Tack! 🙂

Kommenteringen är stängd.