1 juni, Kategori: Båtliv, Okategoriserade

Floden Waal 31 maj.

Två timmar medströms i rasande fart på floden Waal är vad vi kommer att minnas från idag. Plus den ljuvliga ankomsten till Jachthaven Boxmeer i en liten, liten insjö mitt på landet flera timmar senare på kvällen. Näktergalen har just börjat knäppa och flöjta.

Tio knop kanske inte uppfattas som särskilt fort av alla. Men när båten bara gör sex knop för egen maskin och resterande fyra är flodens eget tryck i aktern känns det ganska okontrollerat. Plus att vi mötte jättelika pråmar var femte minut, varav flera låg i omkörning av varann. Den största var 176 meter lång. En del blåskyltare kunde vi hålla oss undan genom att gå utanför de röda farledsprickarna, men ett par gånger blev vi tvungna att korsa Waals upprörda vågor och möta pråmarna på fel sida i de snävaste kurvorna.

Det vanligaste vi sagt till varann idag är:Herregud vilken tur att vi installerade AIS!” Tack vare det ser vi alla mötande pråmar som små lysande trekanter i plottern långt innan vi möter dem. Man kan klicka på symbolen på skärmen och se hur stort fartyget är, hur fort det går, mm mm. Ingen pråm dyker upp som en överraskning i en flodkrök.

En annan välsignelse som Odd fixat idag är en backspegel vid förarplatsen. Han har varit motsträvig länge, en backspegel är nämligen inte båtmässig. Men när man kämpar med att styra med eller mot strömmen och samtidigt måste koncentrera sig på mötande pråmar finns inte marginaler att vända på huvudet och titta bakåt. Det är inte roligt att upptäcka en omkörande hundrameterspråm först när man hör bogsvallet några meter bakom sig. Lyckligtvis var det Odd som körde när det hände. Annars kanske backspegeln inte hade kommit på plats lika fort.

Idyllen när vi under viss dramatik tagit oss av flodmotorvägen och slussat in på Maas-Waal kanal. Dofterna, koltrastarna. Kossor och flockar med mörka små ponnies. Överallt fiskande gubbar med sina tält. Lyckan när vår utvalda natthamn otippat visar sig vara den hittills mysigaste. En båtklubb mitt ute i ingenstans, med vänliga människor som tar hand om oss när vi lägger till 21.30. Bjudskålar med lakritskonfekt hos den kvinnliga hamnkaptenen. Vi har redan bestämt att vi stannar här en dag extra och fortsätter till Maastricht tidigt på måndag.

image

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Susanne Olars den 1 juni, 2014 kl 09:45

  Vilket fantastiskt ställe att slå upp ett tält! Vad mycket ni får se, tur för oss här hemma att du är redo med kameran! 😀

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 1 juni, 2014 kl 11:57

  Bilden är som en målning av en holländsk mästare, inte sant? Kunde knappt tro det när motivet dök upp. 🙂

 3. Kommentar av Åse, matros på Sothis den 21 juni, 2014 kl 09:54

  Hej!
  Har läst din blogg med ett leende och igenkännande! Du skriver väldigt bra och vilka fina foto! Floden Waal var en utmaning, vi tog den i motström till den trevliga byn Nijmegen innan vi idag slussade vidare till underbara Maas floden. Vår resa pågår under 5 månader och vi lämnade Horten i Norge för 52 dagar sedan. Med vänlig hälsning Åse

 4. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 22 juni, 2014 kl 12:02

  Hej Åse, oj, Waal i motström, vilken utmaning!Har du någon blogg? Skulle vara kul att läsa! Kommer ni kanske förbi vår sommarhamn i Charleville-Mezieres? Vänliga hälsningar Katinka

Kommenteringen är stängd.