3 september, Kategori: Båtliv

Grisfötter och grillfest. Canal des Ardennes. Dag 55

Vi kom iväg kl tio och puttrade två timmar genom sömnig, solig, lantlig djungel. Vi såg inte en människa, inte en båt på hela tiden, inte så mycket landsbygd heller eftersom kanalkanterna var så igenbuskade. Solen sken och grönskan doftade. Vi turades om att köra och slappa på fördäck. Klockan tolv kom vi fram till den helt öde lilla staden Le Chesne. Sista chansen att handla innan slusstrappan på 23 slussar som tar minst sju timmar. Men vi fick vackert vänta tills siestan var slut klockan tre och byns enda affär öppnade igen.

Det enda som var öppet var boulangeriet och en restaurang som faktiskt var nästan fullsatt av lokalbefolkning. Dagens trerätters lunch serverades. Det fanns två alternativ till huvudrätt, och det var helt omöjligt att förstå vad det var. Tripes frites? Servitrisen skakade på huvudet och sa att främlingar inte brukade gilla det. ”L’etrangers n’aime pas tripes frites”. Jag gick runt och kollade på folks tallrikar men blev inte klokare, fast alla försökte förklara. Ingen kunde engelska, det börjar man vänja sig vid.
Vi beställde tripes frites. Grisfötter med pommes frites. Men de andra rätterna var goda. När servitrisen frågade vad vi tyckte om klövarna svarade jag: Comme si, comme ca och kände mig väldigt nöjd.

image
När vi kom tillbaka till båten hade vi fått sällskap av svenska Albertina, en Albin 25 på långfärd med Christina och Örjan. Man måste alltså inte alls ha en särskilt stor båt för att uppleva Europas kanaler.
Nu slussar vi neråt. Kvart i sex blev det rött ljus i Eclus no 9. Vi ligger alldeles framme vid slussportarna med aktertampen fastsatt i en löjlig liten krok i grässvålen. Som att förtöja i en stoppnål. Fast vi står stadigt fast i leran. Här är landskapet kulligt, öppet och böljande, som jag föreställer mig alperna. Massor av vita kor överallt, i kanalen simmar skygga änder som inte alls fattar varför man kastar torrt bröd på dem.
Vår nya Cobb grill är fantastisk. Tänk att kunna grilla på akterdäck utan att det känns det minsta farligt. Och hela måltiden blir klar samtidigt. Runt glödkorgen lägger vi rotfrukter och grönsaker inpackade i folie. På plattan ovanför glödkorgen grillas korvar, biffar eller kyckling.

image

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.