3 september, Kategori: Båtliv

Tretton slussar före frukost. Dag 56

Vi vaknade före sju, en pråm skulle passera ”vår” sluss på väg uppåt, och vi måste vakta förtöjningarna. Sen ville slussvakten att vi skulle starta neråt direkt, fast det var en timme före normal slussöppning. Så vi startade hals över huvud utan varken frukost eller tandborstning.

image

image

Har man väl börjat slussa är det svårt att ta paus. Slussarna öppnas med automatik, så fort man går ur en sluss ser man de röda ljusen på nästa, och lagom när man kommer dit är ljuset grönt och slussporten öppen. Om man av någon anledning uteblir går hela systemet i baklås. Slussen stängs efter en kvart eller så och man kommer inte in igen utan får ringa efter hjälp. Inne i slussen styr man själv när portarna ska stängas och vattnet släppas ut så att man sjunker neråt. Ungefär tre meter i varje sluss.
När vi klarat av tretton slussar orkade vi inte mer utan mat. Så vi la till vid kanalkanten strax före sluss nr 20 och lagade brunch. Slussporten stängde men vi brydde oss inte.
Plötsligt dök det upp en liten Karlssonpåtaketfigur ur buskarna. Han höll två jättelika salladshuvuden och en tjock bukett persilja i händerna, och undrade om vi ville ha. Vi kanske ville ha rädisor också? En euro kostade alltsammans. Jag betalade förstås och han fortsatte att prata om alla grönsaker han kunde erbjuda. Morötter kanske? ”Följ med till min trädgård!” sa han till mig, och till Odd:” Var inte orolig, hon är i säkerhet.” Han presenterade sig som Michel. Just där vi förtöjt brukade han sälja grönsaker till kanalfarare. Men nu var säsongen slut och alla turister borta.

Bakom träden fanns hans odlingar, och där saknades inget. Han gav sig inte förrän jag tackade ja till det mesta. Betala kom inte på fråga. ”Men vi har inte plats i båten,” försökte jag. ”Je comprends, stackars er”, sa Michel medlidsamt. ”Båten är för liten.”

image

Nu ligger vi vid stadskajen i Rethel, proppmätta efter världens godaste soppa. Här kommer receptet:

Michels korvsoppa Ardennes

En liter oxbuljong.
Drygt en liter hackade grönsaker: purjolök, kålrabbi, morötter, vitkål. Koka mjukt i buljongen. Tillsätt tre sorters korv, tex två små Boudin blanc (vit korv), en liten bit blodkorv, två franska örtkorvar (färska, inte rökta). Riv en stor potatis ber i soppan. När korvarna är genomkokta tillsätts en stor näve hackad persilja plus hackad gräslök.
Servera med en matsked créme fraiche i varje soppskål.

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Sven-Olov Dömstedt ( Esso) den 4 september, 2014 kl 09:17

  Hej på er
  Vet ej vad det var för fel men kom inte in på komentar sidan. Kanske fel på min dator men det finns ju email i värsta fall. Alltid trevligt och träffa andra svenskar
  och utbyta erfarenheter
  Med vänlig hälsning
  Esso

 2. Kommentar av Åse den 4 september, 2014 kl 07:36

  Hej!
  Åhh så roligt att höra att ni också träffade på trädgårdsmästaren som jag nästan blev förälskad i för hans vänlighet : – ) Spännande att ni skall till Paris och vi kommer att följa mer er på ert äventyr eftersom vi valde bort Paris denna gången. Rethel är en koslig by och restaurang Le Milan har väldigt goda pizzor och väldigt trevligt par som drev restaurangen. Le Moderne är tydligen också en höjdare även om vi inte kom dit, ligger precis vid järnbanestation. Vi ligger själva på en OF boje i den norska skärgården. Njuter av stillheten och de sista veckorna innan den vardagliga vardagen tar vid. Ta nu hand om er och njut, räkna med att vi tittar in och följer er på resan. Åse och Tom

 3. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 5 september, 2014 kl 07:58

  Så kul att ni följer Åse! Nu ligger vi i en liten, liten by utanför Soisson som vi flydde precis när slussen skulle stänga. För stort, bullrigt och skräpigt. På återhörande!

Kommenteringen är stängd.