28 september, Kategori: Båtliv

Svindlande höjder. Dag 79 Dormans.

Vinskörden avslutades igår. Otur. Odd som har drömt om att få delta. Vi har cyklat en hel dag i solen bland vinodlingar på hög höjd. Njutit av andlösa utsikter. Inte träffat en själ däruppe. Förvånats över massor av kvarlämnade klasar på vinstockarna, säkert tusentals ton. I början kände vi oss skyldiga när vi knyckte en klase fullmogna druvor och smaskade i oss, snart insåg vi att det måste vara druvor som blivit över av någon orsak. Odlingarna var lämnade, slutskördade. Kvar fanns tomma vattenflaskor, nedtrampade oändliga rader och en känsla av lättnad, precis som efter jordgubbsskörden hemma.

Vi ställde cyklarna där vägen tog slut och klättrade vidare uppåt på grässtigar där bara fyrhjulingar tar sig fram. Åt oss mätta på små, söta, blå druvor och blev tvungna att offra flaskvatten för att skölja bort den klibbiga druvsaften från händerna.
Vi kom förbi flera lokala champagneproducenter i varje by, men många hade stängt för helgen. Två små familjeföretag skyltade med ”Ouvert” och vi kunde få provsmaka. De var så små att hela deras produktion, 25000 flaskor om året, säljs till privats köpare, inte till agenter. Inte en chans att hitta den här champagnen på Systemet alltså.
Provsmakning. Det innebar att vi togs in i ett särskilt rum, talade om att den här prisnivån kunde vi tänka oss ( under 20 €), och den här sorten ville vi gärna prova, varefter ägaren öppnade en eller två flaskor och hällde upp i fina glas. Det fanns inte på kartan att vi inte skulle köpa. Att vi bara skulle säga tack och adjö och cykla därifrån. Vi fick också en kort demonstration av tillverkningen, inte så givande eftersom ingen talar annat än franska.
När vi kommer lite längre in i Champagneriket hoppas vi på organiserade visningar och provningar, där vi inte är ensamma kunder i vinkällaren, där det finns broschyrer på engelska och där man kan få prova lite fler sorter utan att känna sig tvungen att handla. Vi kan ju inte fylla hela båten med Champagne. Just nu är antalet uppe i fyra. Tre Brut, varav två rosé, och en demisec.
Alla kvarlämnade druvor fick sin förklaring. Varje odlare vill få ut sin optimala skörd, och odlar därför med 30% marginal. Blir det ett bra år får man helt enkelt lämna kvar överskottet på fälten. Konstigt att ingen kommit på ett sätt att ta vara på det?
I alla fall. En av resans underbaraste dagar hittills. Med eller utan Champagne.

image

image

image

image

image

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Eva Pira den 28 september, 2014 kl 10:51

  Hej!
  Om man vill vara säker att komma med på en mer organiserad provning kan man behöva boka in sig i förväg. Men då krävs mer planering. Systemet kan plocka hem flaskor till dig även från mindre producenter om man tar med sig kontaktuppgifter hem och vet vad man vill beställa. Det gällde för några år sedan. Men är värt att kolla upp. Bra att inte behöva släpa hem på flyget. Många producenter skickar gärna. Ha en bra fortsatt resa.

 2. Kommentar av Katinka den 28 september, 2014 kl 12:07

  Tack Eva! Turistbyrån i Epernay lär ha provsmakningar flera gånger i veckan, vi kommer dit på tisdag.

 3. Kommentar av Sven-Olov Dömstedt ( Esso) den 29 september, 2014 kl 08:40

  Hej som jag sa förut så tycker jag att ett besök på Champagne de Casellone är värt ett besök dels får man se och hur produktionen går till och dels så har dom ett museum som visar champagnens historia om jag inte mins fel så var prata dom engelska och inget tvång att köpa
  Hälsningar
  esso

 4. Kommentar av Sven-Olov Dömstedt ( Esso) den 29 september, 2014 kl 08:41

  Glömde att det är i Epernay

 5. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 29 september, 2014 kl 09:29

  Tack för tipset Esso, vi får fråga på Turistbyrån när vi kommer till Epernay.

Kommenteringen är stängd.