30 september, Kategori: Båtliv

Mer Champagne än såhär blir det inte. Hautvillers, dag 82.

Historien om munken Dom Perignon är en bra historia men den är påhittad i reklamsyfte. Han uppfann inte alls champagnen, tvärtom var det hans uppgift att försöka få bort de olycksaliga bubblorna som förstörde vinet. Han levde och dog i byn Hautvillers som ligger på cykelavstånd om än rakt upp i himlen från vår brygga i Cumiere.

Vi kom tillbaka till båten från champagnens födelsestad med tre flaskor av samma sort, hur orutinerat är inte det? Tur att vi cyklade och inte hade plats för fler i ryggsäcken. Odd har säkrare smaklökar än jag när det gäller champagne, och han tyckte Paul Goerg Blanc de Blancs var fantastiskt god. Vi smakade på tre sorter, förutom den vi köpte en Brut Rose och en Rotchild som vi absolut inte hade råd med. Provningen kostade fem euro per glas, om man köpte tre buteljer var tre provglas gratis.

Vi försvarar bubbelköpen inför oss själva med att vi faktiskt lever ett väldigt billigt båtliv. Nästan varenda hamn utom Paris har varit gratis, även de där man kan koppla upp sig på el och vatten. Vi lagar alla måltider ombord, inte för att snåla utan för att det är godare, mysigare och roligare än att gå på restaurang.
Hautvillers ligger högt, högt över floden, bilderna gör verkligen inte rättvisa åt den vidsträckta utsikten. Halvvägs ner för den branta hemvägen pausade vi för att låta skivbromsarna svalna. Där blev Odd genast kompis med en vinodlare som körde en rensmaskin i sina rader. Män och maskiner…
Ikväll har Odd lagat världens godaste ”Moules a la Marnes”. Vin, grädde, vitlök, purjolök och Herbes de Provence, thats what it takes. Vi köpte levande musslor i Dormand för tre dagar sen och de var helt perfekta fortfarande. Mycket bättre förpackade än våra usla nät i Sverige där hälften av musslorna är krossade när man köper dem. Dessutom billigare! Tar med oss förpackningstipset hem till våra musselodlare på Orust.

image

image

image

image

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.