20 maj, Kategori: Båtliv, Resor

20 maj. Ayvalik. Här blir vi!

Dagen började i Borzcaada klockan sex med att den stora motorkryssaren backade ut, körde över en mooringlina och fick ringa efter en dykare. Tack vare ståhejet kom vi iväg i tid och hann med femtiofyra sjömil söderut till Lesvos (vi säger Lesbos).

Det skavde inombords att i vår trygga båt passera genom de smala sunden där så många flyktingar riskerat, och förlorat, sina liv. Farvattnen var kusligt öde så när som på två patrullbåtar och ett par fraktfartyg. Vi såg några orangea flytvästar blinka till från stränderna på den turkiska sidan och även ett par ilandflutna rester av svarta gummibåtar.

Dagens mål var Ayvalik, en stad som ligger innanför Lesvos, i en vacker och skyddad skärgård. Kontrasten mot de öde vattnen runt Lesvos var stor, här låg utflyktsbåtar med tjoande, badande ungdomar och många fritidsbåtar för ankar i vikarna. Nu är vi trötta på långa dagsetapper och har gott om tid. Marinan är den finaste och mest välskötta vi sett hittills, med tvättmaskin och bra wifi och bra affär. Omgivningarna är spännande med lugna, natursköna bukter, snorklingsvatten och utflyktsmål på land. Här stannar vi på obestämd tid och gör dagsutflykter med båt eller cykel.

Morgontrassel. Kan hända den bäste. image Sorgliga spår. image

Kommentarer

 1. Kommentar av Ann-Sofie den 23 maj, 2016 kl 09:32

  Lesvos/Lesbos. V i grekiska alfabetet är B i det svenska.
  Taverna skrivet på grekiska blir Tabepna.

  Att lära sig grekiska genom att läsa skyltar är en bra start.

  Klassa inte alla tavernor med bord nära vattnet som turistfällor. Väldigt många tavernor och restauranger ligger vid vattnet. Kolla i stället på priserna.

  Lite avis på er i de farvattnen. Där är så fint.

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 24 maj, 2016 kl 09:03

  Ja, det är roligt med främmande språk och andra alfabet. Det gick förvånansvärt fort att lära sig se vad det stod på de vanligaste bulgariska skyltarna där ju många bokstäver inte ens liknar våra. Nejdå, jag dömer inte ut alla matställen nära vattnet. Det bästa sättet verkar vara att kolla på matgästerna. Ju färre turister desto bättre.

Kommenteringen är stängd.