24 maj, Kategori: Båtliv, Resor

24 maj. Alibey. I väntan på sjökort.

Strax före Lesbos tog sjökortet över Svarta Havet i vår garminplotter oväntat slut. Jag hade felaktigt trott att det täckte även Medelhavet. Det blev lite panik, att enbart förlita sig på Navionicsappen i Ipaden kändes inte tryggt. Vi har alltid både Garmin och Navionics igång, och jag lägger upp rutterna i båda. I Ayvaliks marina fanns lyckligtvis den mest välsorterade tillbehörsaffär vi sett sedan Hjertmans i Stenungsund. De hade allt, även Garmins sjökort. Det måste dock beställas, leverans på tisdag, idag alltså.

Men idag ligger vi inblåsta i Alibey, en tvillingstad till Ayvalik tvärs över bukten. Det blåser tio sekundmeter sydligt rakt in i hamnen, att gå härifrån är inte aktuellt. Vi kom hit i morse när den tilltagande vinden fick oss att lämna nattens ankarvik.

Det blev lite för bråttom, vi låg för nära land efter nattens vindkantring. Det hastiga ankarlyftet ledde till att den alltför långa sladden till dosan som styr ankarspelet åkte in tillsammans med kättingen i winschen som tvärdog. Ankaret fick hissas upp för hand medan vi körde därifrån. Tur att det hände där och då. En olycksrisk upptäcktes och kunde elimineras. Nu har Odd lagat sladden och ändrat i rutinerna så att det inte kan hända igen.

Vad vi gör hela dagarna? Igår var det underbart väder i ankarviken, vi simmade runt båten och tvättade vattenlinjen, jag provade min våtdräkt för första gången, Odd monterade ett fotsteg ovanför badbryggan, jag tvättade och pumpade upp gummibåten, kort sagt vi pysslade var och en med sitt. Idag har han gått en långpromenad medan jag läst och skrivit.

Vad äter vi? För det mesta lagar vi mat ombord. Det finns bra råvaror att köpa överallt. Idag åt vi en turkisk lammgryta från i förrgår. Långkokad ombord (premiär för nyförvärvet Wonderbag!) med nymald lammfärs, färska kikärter och massor av grönsaker. Det blev bara så mycket… räcker till lunch imorgon också. Frukost fem dagar i veckan är fruktgröt. Som vanlig gröt men med dinkelflingor, hackade aprikoser och tärnat äpple i också. Till lunch tar vi vad vi hittar i kylskåpet, yoghurt och mackor oftast. Vilken yoghurt det finns här. Och kärnmjölk! Fika och frukt tar vi när vi blir sugna. Måndag och torsdag fastar vi. Vi är inne på tredje året med 5/2 nu, det går av sig själv. Odd håller sig på det viset smärt, jag håller mig något överviktig eftersom jag småäter mer än han. Turkish delight till exempel, gud så gott.

Ayvalik är känt för sina olivprodukter. Man får provsmaka.

image

Lödkolven, snart båtens viktigaste verktyg.

image

Dagens middag. Lammfärsgryta, bulgur, skärbönor, sallad. Riven fetaost, nybakat bröd och lokal olivolja som tillbehör.

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Henrik Tengby den 25 maj, 2016 kl 05:23

  Hej!

  Vad är en wonderbag?

 2. Kommentar av Henrik Tengby den 25 maj, 2016 kl 05:26

  Apropå wonderbag: ett sånt här har jag köpt… Det skulle du kunna ha mellan masten och akterstaget.

 3. Kommentar av Henrik Tengby den 25 maj, 2016 kl 05:27

  Sorry, länk: https://www.kickstarter.com/projects/255929858/flying-tent-7-seconds-to-the-stars?ref=email

 4. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 26 maj, 2016 kl 09:56

  Henrik, en Wonderbag är ett kokkärl i tyg för långkok utan att tillföra mer värme. Man kokar en lammgryta t ex på spisen i tjugo minuter, stoppar sedan in grytan i wonderbag och låter den bli klar under fyra timmar.

 5. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 26 maj, 2016 kl 09:58

  Wow, det där tältet… Lite Sven Yrvind över det.

 6. Kommentar av Henrik Tengby den 26 maj, 2016 kl 10:31

  🙂 Lite yrvind, ja. Men det är ju en vanlig hammock också. Jag gillar att det användas på så många sätt. Och väger ett kilo!

 7. Kommentar av Katinka den 27 maj, 2016 kl 12:55

  Jag har tänkt köpa en brasiliansk hängstol i rep att ha som vilstol/hängmatta. Vill gärna veta vad du tycker om din när du har använt den ett tag. Blir det inte tätt/svettigt mot kroppen med det där tyget?

Kommenteringen är stängd.