30 maj, Kategori: Båtliv, Resor

29 maj. Illegala i Grekland.

Man kan inte hoppa som man vill mellan Turkiet och Grekland om man kommer med båt, fast det ibland bara skiljer några kilometer mellan turkiska fastlandet och en grekisk ö. Vill man besöka Grekland måste man först klarera ut från Turkiet, dvs besöka ett antal myndigheter och få sina pass och båtpapper stämplade. När man kommer tillbaka från Grekland måste man klarera in i Turkiet igen, till en kostnad av minst tusen kronor. Om man struntar i detta och det upptäcks, till exempel genom en grekisk stämpel i passet, att man smitit iväg till Grekland riskerar man att bli portad från Turkiet.

Ändå lät vi oss övertalas av vår nye, turkiske vän i Eskifoca att gå till grekiska ön Khios istället för till Cesme som planen var. Han försäkrade att det var helt ofarligt, i den lilla fiskebyn Langada fanns ingen hamnpolis och han brukade själv ofta segla dit bara för att äta. Om någon, mot förmodan, skulle vilja klarera in oss i Grekland, behövde vi bara säga att vi fått motorproblem och inte tänkte gå iland. ”Men bara ni hissar gästflaggan så bryr sig ingen, de behöver turister”, sa han.

Det var en underbar kväll i idylliska Langada, restaurangerna längs kajen fylldes av folk, det kom två turkiska segelbåtar som säkert var där lika illegalt som vi. Men vi blev helt paranoida, såg hamnpoliser överallt och klarade inte av att ligga kvar vid stadskajen. Efter en snabb lunch gick vi ut och ankrade på svaj i bukten. Snorklade i det kristallklara, 22gradiga vattnet och njöt av att vara i Grekland, om så bara illegalt för en dag. Nästa vecka är vi där på riktigt.

image

Kommentarer

 1. Kommentar av Esso Sven-olov den 31 maj, 2016 kl 08:51

  Hej Katinka
  Roligt att följa er.
  När vi segla runt där så hade vi dubbla pass för att undvika frågor om var vi kom från.
  Man får ett nytt pass av polisen men det är begränsad giltighet på det extra
  ha det bra
  esso

 2. Kommentar av Katinka Bille Lindahl den 6 juni, 2016 kl 10:39

  Tack Esso, kul att du hänger med! Tittar efter dig när jag är i Stenungsund, har du flyttat båten? Oj, dubbla pass, jag undrar om det skulle fungera idag? De verkar ha sån koll på en, åtminstone i Turkiet. Plus att AISen lämnar spår, och den vill man ju inte vara utan. Ha det fint, Katinka

 3. Kommentar av Ann-Sofie den 31 maj, 2016 kl 08:54

  Undrade just hur ni löste det hela

Kommenteringen är stängd.