23 augusti, Kategori: Okategoriserade

Världens godaste, enklaste, nyttiga bröd.

Här kommer receptet på ett bröd som jag bakar ofta. Det är superenkelt. Ingen knådning, ingen jäsning, bara blanda ihop och hälla direkt i bakmaskinen (eller en brödform om man använder ugnen). Dessutom är det nyttigt och jättegott. Jag gör det på kvällen och låter det vara kvar i formen till nästa morgon.

7 dl filmjölk, 2 dl rivna morötter, 1 dl lingonsylt, 1 dl mörk sirap (eller 1/2 dl) blandas.

5 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl), 5 dl grovt rågmjöl, 1 dl solrosfrön, 1 dl linfrön, 1 dl hackade nötter, 2,5 msk bikarbonat, 1 msk fänkål +1 msk anis (eller 2 msk brödkryddor), 1 msk salt blandas.

Blanda alltsammans i en stor bunke, konsistensen skall bli som tjock gröt. (Man kan variera receptet genom att byta ut mjölsorterna, ha äpple istället för morot, honung istället för sirap, stoppa ner några grovt hackade mjuka aprikoser eller katrinplommon osv.)

Häll i bakmaskinen eller en stor teflonbrödform. Välj det program i bakmaskinen som bara gräddar, inte knådar. I min maskin är det program 8 som tar 1 timme. Jag kör programmet 2 ggr och sen får bakmaskinen som sagt stå över natten med brödet kvar i formen.

Om du bakar i ugn så sätt temperaturen på 180 C och grädda i 2 timmar. Stäng av och låt brödet mogna över natten i ugnen.

Då blir det såhär:

Gott fast nyttigt.

Kommentarer

 1. Kommentar av Sessan ☆ den 23 augusti, 2009 kl 01:52

  Det såg ju bara hur mumsigt ut som helst Katinka!!

  Kanske jag skulle testat det, jag menar luftiga bröd har jag slutat försöka mig på…. Men lite mera stenbröd är nog min stil *LOL*

  Ha en ljuvlig Söndag & Ny vecka du härliga Kvinna

  Kramar Om

 2. Kommentar av Fjortisensmorsa den 25 augusti, 2009 kl 10:52

  Jag har lite brödbakningstrauma att bearbeta innan jag ger mig på att baka bröd igen (Tekakor blev varpor)men min mamma har bakat det där supergoda brödet. Väldigt mättande också 🙂

 3. Kommentar av PHILIPKING den 30 januari, 2018 kl 10:25

  Väldigt inspererande text om mörkt bröd, jag ska nog också börja äta det. (:

Kommenteringen är stängd.