29 augusti, Kategori: Okategoriserade

Konsten att baka Pinnbröd.

Baka pinnbröd över öppen eld är bland det mysigaste man kan göra. Alla barn älskar det. Vi gör det flera gånger varje sommar. Faktiskt har O för flera år sedan tillverkat speciella pinnbrödspinnar, som är heliga och bara får användas till just pinnbröd.  De är ungefär så grova som en riktigt tjock grillkorv, omsorgsfullt avbarkade i ena änden, raka och stadiga. Medan brasan tänds står pinnarna i en hink med vatten så att de ska bli genomvåta och inte brinna upp.

Under tiden jäser pinnbrödsdegen under en handduk. Det är O´s uppgift att blanda deg. Det ska vara som en lös pizzadeg. (Jag hoppas verkligen att detta också går att göra med glutenfri brödmix!)

Sen snurrar man pinnen i degbunken så att det fastnar en lagom klutt längst ut. Inte för mycket, då tappar man hela degen så fort man börjar grilla. Nej, det ska vara så lite att det bara blir som ett lagom tjockt brödskal runt pinnens topp. Degen måste täcka själva toppen, annars blir det hål i brödet.

Sen snurrar man långsamt pinnen med sin lilla degluva runt, runt. Oftast blir den lite bränd någonstans, det är svårt att undvika. När brödet är gyllenbrunt runt om och verkar klart, vrider man försiktigt brödet av pinnen med hjälp av en grytlapp. Man väntar några minuter, tills det har svalnat lite och inte ryker ur hålet där pinnen har suttit, sen smörar man i hålet med en rejäl klick Bregott. 

matminne

Kommentarer

 1. Kommentar av Vimsen den 29 augusti, 2009 kl 11:01

  Her lager vi pinnebrød på kun fint mel. Ruller deigen rundt pinnen og ruller pinnen med deig i en blanding av sukker og kanel før vi steker det over bålet. Kjempegodt.

 2. Kommentar av Katinka den 30 augusti, 2009 kl 12:20

  Hej Vimsen, tack för en jättebra idé! Att jag aldrig har tänkt på det? Klart att det blir ännu godare med socker och kanel!! Och kanske lite socker och vanilj i degen också… Typiskt att en så koselig idé kommer fra Norge! 🙂 Klem Katinka

 3. Kommentar av E. den 30 augusti, 2009 kl 01:46

  Åh, pinnbröden minns man från barnkalasen i stora trädgården på Flatön. J’s sommarkalas som var en lika självklar av sommaren som krabbfiske på Svarteskär eller fotbollsspelande med sommarungarna i Traneviken.

 4. Kommentar av Katinka den 30 augusti, 2009 kl 03:08

  Kram på dig E, jag anar nog vem du är! :-)Ni var också en självklar del av sommaren, för oss!

 5. Kommentar av Wojtan den 31 augusti, 2009 kl 11:17

  Hej

  På mina tjejers förskola har vi alltid en höstträff med alla avdelningar. Då får bla barnen baka pinnbröd över öppen eld och det är superpopulärt.
  Vimsens idè om att smaksätta med socker och kanel låter toppen!

  Kram Wojtan

Kommenteringen är stängd.