11 oktober, Kategori: Okategoriserade

Den amerikanska blåbärsbusken.

För tre år sedan köpte jag 2 st amerikanska blåbärsbuskar på Lisebergs Trädgårdsdagar. Jag såg framför mig hur buskarna skulle bli trädgårdens största attraktion, klart överlägsen vinbär och jordgubbar, päron och äpplen. Jag tänkte mig att barnbarnen skulle slåss om bären.

I år blev det blåbär på buskarna för första gången. Massor av blåbär. Gigantiska blåbär som först nu är riktigt mogna.

”Jag gillar dom vanliga bättre!” sa lilla A sex år uppriktigt, efter provsmakning. Storasyster lilla S plockade snällt en full kopp för att göra mig glad.

Den trista sanningen är att hon har helt rätt. De amerikanska blåbären smakar som en blek kopia av de vilda i skogen. Inte blir man blå om fingrarna heller. Jag kokade sylt av dem, och den blev rätt så god, men absolut inte lika god som riktig blåbärssylt.

Lille L 2 år har ingen uppfattning om hur blåbär ska smaka. Han släpade lyckligt ut sin lilla stol och satte sig mitt i busken och åt tills han var mätt. Så jag behåller väl blåbärsbuskarna i alla fall.

När jag var liten fick man inte gå på gräsmattan i trädgården till huset där vi bodde, man fick inte plocka blommor i rabatterna, man fick inte plocka äpplen från träden eller vinbär från buskarna, och man fick absolut inte klättra i träden. I min trädgård får barnen göra allt det där, naturligtvis. Ju mer desto bättre. Finns det något underbarare än en blandad bukett med tulpaner, iris och maskrosor? 🙂

 Rikedom.

Kommentarer

 1. Kommentar av sara den 11 oktober, 2009 kl 02:49

  Vad synd. Har annars hört att de amerikanska blåbären ska ge rikligare med bär… och som du säger – större!

  Sv: Tack så mycket. Självklart ska jag vända det här till nåt positivt och försöka få till en distansutbildning. Göra allt jag kan – och sedan se positivt på saken oavsett hur det blir. Annars går det inte 🙂

  Fortsatt trevlig helg.

 2. Kommentar av Elin - Ett hus till oss den 11 oktober, 2009 kl 03:13

  Oj vilka stora bär, och söta små händer :)Så tråkigt att de inte är lika goda som vanliga blåbär, bra med sylt till gröten iaf 🙂

  Ha en fin söndag!

 3. Kommentar av Sessan ☆ den 11 oktober, 2009 kl 05:20

  Jag är hjärtans enig i att skogens blåbär smakar bäst ;D men vad tror du om tt blanda amerikanska & skogens svenska i sylt!? Kanske blir kanon!?

  Visst skall barnen fröjdas i trädgården & äta sig mätta av det den har att bjuda på. Det fick vi alltid i farmor & farfars stora skärgårds trädgård. Jag minns speciellt hallon odlingen, WOW alltså!! Jag kunde bo i snåren & hallonen var stora som muskatel druvor *MUMS*

  Farmor odlade aven gurka, paprika, sallad & så gurk blommorna till salladen förstås, det var så fascinerande att farmor hade blåa gurk smakande blommor i sin sallad *fniss*

  Du skapar underbara barndoms minnen åt dina barn barn Katinka ♡

  Stor kram

  p.s balans cykeln kan verkligen rekommenderas!! Bra tips till födelsedags present eller liknande. d.s

 4. Kommentar av Fjortisensmorsa den 11 oktober, 2009 kl 07:15

  Vad mysigt att få dela sin trädgård med sina barnbarn! Jag har alltid försökt odla/plantera sådant som barnen kan plocka och äta, det är mysigt! ha en skön kväll!

 5. Kommentar av Sara - Thaison den 12 oktober, 2009 kl 01:24

  Ja de där amerikanska blåbären är stora men totalt smaklösa, tycker även jag.

  Det blev en sömnlös natt för mig. Jag sova hemma. Trot eller ej men vi har larm på huset men bara på ytterdörren. Sist de försökte göra inbrott så vaknade mannen av ljud i vardagsrummet. Då hade de bänt upp fönstret och försökte bryta sig igenom gallret vi har. Det är riktigt otäckt. Det var 4 inbrott i lördags men inte på min gata.

  Jag vet faktiskt inte riktigt när min favorit tid är. Privat är det nog juni månad (inga turister, fint väder och temperaturen har börjat skjunka) men företagsmässigt givetvis jul/nyårs tiden.

  Hoppas att du får en riktigt bra vecka.

  Sara

 6. Kommentar av sE den 16 juli, 2010 kl 10:32

  Amerikanska blåbär är i stort sätt värdelösa för hälsoeffekter.

Kommenteringen är stängd.