14 oktober, Kategori: Okategoriserade

”Ängeln som syr ihop unga flickors trasiga underliv” har fått alternativa Nobelpriset!

”Deras barn dör i magen. Deras underliv går sönder.” Så börjar artikeln i M-Magasins första nr 2009.

Jag glömmer aldrig den artikeln. Den illustreras av en bild där Amelia iklädd plastmössa och munskydd med omålade ögon och bleka kinder stirrar skräckslagen medan operationen pågår.

Amelia reste till Fistulasjukhuset i Addis Abeba i Etiopien och fick vara med när 85-åriga doktor Hamlin opererade en ung flicka. Bortgift vid 11 års ålder, gravid så snart hon fick mens, barnet kunde inte födas utan dog under förlossningen, och när det döda barnet togs ut hemma i byn skedde det så brutalt att flickans underliv sprack totalt. Efter det kunde hon varken hålla urin eller bajs och blev utstött.

På Catherine Hamlins sjukhus opereras hon gratis. Inte bara hon. 2500 unga flickor per år!!! Man räknar med att det i Etiopien finns ca 40 000 drabbade kvinnor. På sjukhuset finns också en skola, där flickorna utbildas under konvalescensen. De flickor som inte kan återvända hem tas om hand.

Fistulasjukhuset startades av doktor Catherine Hamlin och hennes man redan på 60-talet. Det drivs helt av insamlade pengar. Oprah Winfrey är en av de största donatorerna. M-Magasin har samlat in pengar i flera omgångar.

Jag hoppas M-Magasin lägger ut artikeln på sin hemsida! Jag ska be Amelia om det på hennes blogg.

Idag blev det offentligt att Catherine Hamlin får Right Livelihood-priset, som även kallas för det alternativa Nobelpriset. Det är mer än någonsin läge att utbrista: ÄNTLIGEN!

Läs dagens artikel i DN om Fistulasjukhuset och priset!

Artikel i M-Magasin nr 1 2009

Kommentarer

 1. Kommentar av joar den 14 oktober, 2009 kl 11:57

  Bra inlägg!

 2. Kommentar av Kristin den 14 oktober, 2009 kl 12:18

  Man blir bara så berörd!
  Trots att det är helt i ens medvetande att världen är galet skev och hänsynslöst orättvis mot försvarslösa barn och kvinnor är det ändå en tröst att, som du skriver ÄNTLIGEN! det uppmärksammas om man gör gott. Fantastiskt initiativ av Catherine, hon blir min nya starka kvinnliga förebild. Fler efterlyses!
  Kram och tack för att du inspirerar!

 3. Kommentar av Barbro Esbjörnsdotter den 14 oktober, 2009 kl 01:08

  Där har jag också varit på studiebesök. Under en resa med Hungerprojektet i Etiopien åkte vi några stycken till sjukhuset och gav en del pengar. Det är ett fantastiskt ställe med helt nödvändiga människor för människor som inte har något alls.
  Vilka underverk de gör där för kvinnor som lever i omständigheter som man knappt ens vill förstå.

 4. Kommentar av Linus den 14 oktober, 2009 kl 11:32

  FN och Virgin (av alla bolag…) driver sedan 2003 kampanjen ”End Fistula Now”. Natalie Imbruglia är kampanjens ansikte utåt och hon blev inspirerad av Virgins grundare Richard Branson som själv är mycket engagerad för att eliminera detta fruktansvärda kvinnoproblem.

  For some people, fistula is a difficult issue to talk about. But that discomfort pales in comparison to what women living with fistula face every day. I don’t want to be part of the silence. I want to do everything I can to make a difference in these women’s lives.
  /Natalie Imbruglia

  Ganska träffande med tanke på just det här blogginlägget!

  Läs mer på http://www.endfistula.org

 5. Kommentar av Sessan ☆ den 15 oktober, 2009 kl 09:10

  Detta måste vara den bästa nyheten jag läst på länge! Deta är ett världs problem att dessa fruktansvärda skador finns hos kvinnor i 2009.
  Äntligen säger jag också!
  In med massa pengar så var ända kvinna kan bli kvitt sitt problem så långt det går!

  Tack för all din pepp, Du lyfter mig upp ♡

  KRAM

Kommenteringen är stängd.