6 december, Kategori: Okategoriserade

Surdeg.

Jag hade först inte tänkt blogga om det här med surdeg. Tänkte att det är nog inget för småbarnsmammor, det måste vara en typisk tantgrej, ungefär som pelargoner.

Men så berättade jag för stora A i telefonen om mina surdegar från Italien och Saudiarabien, och hon blev alldeles vild. ”Mamma, det önskar jag mig i julklapp!” sa hon. ”Alla vill bara ha surdegsbröd nu, det finns ett litet bageri här i stan där limporna kostar 80:- styck!”

Surdeg är alltså högsta mode visar det sig. På mitt jobb har M just kommit tillbaka från en hel veckas surdegskurs! Hon har tagit en veckas semester för att gå på kurs med Sveriges mest kända surdegsguru på ett litet bageri i Bohuslän.

Jag hittar Simons hemsida med massor av spännande läsning om surdegsbröd, och en länk till ett företag i USA som säljer surdegskulturer från hela världen.  Det tar bara någon vecka så kommer min beställning från USA med surdeg från ett berömt bröddistrikt i Italien, och surdeg från en beduinstam i Saudiarabien där det goda pita-brödet bakats i sekler.

Detta ska bli årets godaste nyhet på julbordet. 🙂

Mångkultur.

Kommentarer

 1. Kommentar av Lene den 6 december, 2009 kl 10:52

  røyker vi ikke. Dvs; Andreas (min mann) gjorde det før, men slutta rette etter at vi ble sammen. Så her er det helt og absolutt ikke lov til å røyke.

  Vi har også innført et slags belønningssystem. Alle ungene får førerkort om de ikke begynner å røyke (pluss fri tilgang til scooter når de er 16). Og de belønnes for bra karakterer. 3 er sånn midt på treet, så det får de ikke noe for, men for hver firer får de en femtilapp, hver femmer gir en hundrelapp, og hver sekser gir to hundre. Det funker her også. Ingenting inspirerer en fjortenåring mer enn penger.

  Jeg syns det er en helt grei måte å gjøre det på. Men som du sier; det må være i tillegg til kjærlighet, omtanke og en fast hånd.

  Heldigvis er det fortsatt mulig å snakke med henne. Jeg håper hun fortsetter å være villig til å delta på et familieråd i ny og ne, så vi kan bli enige om retningslinjer. Det er mitt inntrykk at retningslinjer og regler er lettere å overholde dersom de selv har vært med på å skape dem og forhandle seg frem til dem.

 2. Kommentar av sara - Glitterögon den 6 december, 2009 kl 01:54

  Surdegsbröd som är så gott. Å jag måste börja baka mer igen, bli en riktig husmor. Om bara tiden räckte till.

 3. Kommentar av Honungspojkens mamma den 7 december, 2009 kl 01:07

  Stort, stort GRATTIS till bästa 55+ bloggen i kategorin personligt! Det var en välförtjänt vinst!

  KRAM

 4. Kommentar av Shannara den 8 december, 2009 kl 12:00

  Åh, vad gott!

  Men hur bär man sej åt att baka på två kvadrat med sex ungar klättrandes överallt?

  Älskar mitt KAOS, men jag vill ha ett större kök och börja baka igen! *ler*

  Får leta fram Mollans gamla recept och baka snart ändå, för nu blev jag sugen!

  Ha det Gott!

 5. Kommentar av sessan ☆ den 8 december, 2009 kl 08:29

  Finns inget som är godare än ett äkta surdegs bröd. Detta inlägg fick mig att inse att även detta kommer vara en stor saknad efter både min mormor & farmor.
  Ja ja farmor slutade kanske laga surdegs bröd för säkert 5-10 år sedan, men mormor bakade to the bitter end! Underbara bakverk ♥

  Kanske jag skulle överta dom bådas plats som duktiga bakande husmödrar 😉

  Du är en inspirations källa med alla dina tankar här i bloggen.

  KRAM

Kommenteringen är stängd.