9 december, Kategori: Okategoriserade

Behöver inte Stockholm bebisar?

I Stockholm finns det väldigt många cafeer dit föräldrar med barnvagn inte är välkomna. Nu har även Alex Schulman upptäckt det och då blir det debatt i Aftonbladet. Bra, tycker jag! Vilken konstig inställning att barn på cafe är störande. Går man inte på cafe just för att kolla andra människor och få lite impulser? Annars kan man väl lika gärna stanna hemma vid espressobryggaren?  Känner för en gångs skull verklig sympati för A Schulman.

Malin Wollin i samma tidning har skrivit dagens roligaste text. Den går ut på att i mindre städer älskar alla bebisar därför att de betyder tillväxt. Men  ”i Stockholm är tillväxt unga bloggare med fula handväskor för 40 000, pr-byråer, mediafolk och kändisar. Vem behöver en bebis annat än när det ska fotas till Mama?”  😉

Varenda förälder vet hur befriande lätt det är att koppla bort andra bebisars skrik. Och hur omöjligt det är att stå ut med den egna bebisens missnöje. Jag skulle vilja se den förälder som sitter kvar i lugn och ro och fikar medan barnet vrålar i vagnen. Eller är det så illa att vissa cafégäster i Stockholm inte ens vill se en bebis?

Det skrämmande är att 66% av Aftonbladets läsare inte heller tycker att bebisar och barnvagnar hör hemma på café. Därför att de är ”störande”.

På den tiden jag gick med barnvagn var det uteslutet att gå in på ett fik, för då rökte alla där inne. 66% av Aftonbladets läsare hade nog tyckt att det var fullkomligt normalt och en mänsklig rättighet.

Goding fikar med farmor.

Kommentarer

 1. Kommentar av Annika den 10 december, 2009 kl 01:39

  Känner för en gångs skull verklig sympati för A Schulman..? Jag känner sympati för honom hela tiden! Hans berättelse om att hitta ett fikaställe i Stockholm är verkligen värd uppmärksamhet. Ofattbart!
  En sån liten goding du har att ta med på Café i Göteborg.

 2. Kommentar av Joakim Eriksson den 10 december, 2009 kl 01:39

  Det är tyvär inte bara Stockholmare som har sådana här åsikter, även om det kanske inte är lika uttalat ”på landet där vi har tillväxt”. Vi har ett konditori med en gnällig tant där jag bor. Man får inte ta med barnvagn in, anledning, hjulen är smutsiga och skitar ner. Sen att det är både skitiga snickare, vägarbetare och sopåkare som har sin dagliga frukost där, det spelar ingen roll. Hon blir också sur när barnen pekar vilka kakor de vill ha och det blir fingrade märken på glaset till kakdisken. Verkligen service-minded. Tur att det har öppnat ett nytt café där barn istället är mer än välkomna.

 3. Kommentar av Barbro den 10 december, 2009 kl 07:48

  Å ena sidan; när jag själv hade smått älskade jag att gå på café, sitta och snacka med kompisarna och ändå va mamma hela tiden.
  Nu tycker jag ibland att det är fruktansvärt störande när mammor är så upptagna med varandra att de inte ens märker att barnen skriker,vrålar och hickar av gråt. Tog mod till mig en gång att påpekade för en kvinna att hennes barn grät och klämde sig i vagnen och fick en utskällning till svar.
  Ibland är det bara så skönt att det inte finns barn på alla ställen.
  OCH jag vet att när jag får barnbarn så kommerjag att ha med dem överallt, precis överallt.

 4. Kommentar av JL den 11 december, 2009 kl 12:57

  Kan till viss del förstå cafeerna som har förbjudit detta. Jag sj har inga barn och tycker det är rätt jobbigt med barnvagnar och skrikande barn på trånga cafeer, å andra sidan är det väl kanske en lite hård åtgärd att förbjuda barnvagnarna. Troligtvis har föräldrar högre tröskel innan dom blir irriterade på barn som skriker eller är allmänt högljudda, jag sj blir väldigt trött att psykiskt utmattad av att sitta i miljöer med höga volymer och ljud som irriterar mig. Jag grämer mig för tanken med 3 småbarn och 1 hundvalp under jul där det bara är jag so
  inte tål ljud och buller under en längre tid…
  Men det är nog inte rätt väg att förbjuda barnvagnar. Kanske hörselskydd med barnfilter? 🙂 //JL

Kommenteringen är stängd.