23 januari, Kategori: Okategoriserade

Perfekta pitabröd med surdeg (Khubz Arabi)!

Den här gången blev pitabröden helt perfekta. Jättegoda, sega och hållfasta så att fyllningen inte läcker ut.

Så här gjorde jag:

1. Torsdag morgon: 4 dl flytande vetesurdeg blandades med 1 dl ekologiskt vetemjöl och 1 dl vatten i en bunke  som täcktes med lock och fick stå i rumstemperatur över natten.

2. Fredag morgon: Degen som nu var i full gång med små och stora bubblor, blandades med ytterligare vetemjöl, ca 2 dl och 1 dl vatten. Bunken fick stå framme övertäckt, i rumstemperatur i ca 6 timmar. (Sedan ringde jag från Göteborg och bad Odd bära ner bunken i vår kalla matkällare.)

3. Fredag kväll när jag kom hem från Göteborg, tog jag upp den kalla men pösiga degen och blandade i: 1 dl vatten, 1,5 tsk salt, 1 msk rörsocker, 1 msk olivolja. Därefter mer vetemjöl, tills degen inte längre kändes kletig men fortfarande var lös. Jag hällde ut den lösa degen på mjölat bakbord och knådade ganska snabbt ihop en deg, med så litet mjöl som möjligt, så att degen fortfarande nästan klibbade vid händerna.

4. Jag delade degen i åtta bullar, och kavlade varje bulle till en halv centimeter tjock diskus. Dessa staplade jag på varandra med mjölade handdukar emellan, som en pannkakstårta. Sedan var klockan så mycket att alltihop åkte ner i källaren igen, över natten.. 🙂

5. Lördag morgon värmdes ugnen, med bakstenen på plats, till 275 C. Sen packade jag försiktigt upp ”pannkakorna”, en i taget, och gräddade dem, fortfarande iskalla, i ugnen i 5 minuter. Det tredje brödet blev allra bäst, det liknade en liten rugbyboll!

Omvägen ner i källaren var förstås helt onödig om jag hade varit hemma, då hade allt blivit klart redan fredag kväll!

pitabrödkollage

Kommentarer

  1. Kommentar av mykstart den 24 januari, 2010 kl 02:06

    Fantastisk! Ser kjempegode og fine ut! Gleder meg til å prøve! Og tusentusen takk igjen!

Kommenteringen är stängd.