17 maj, Kategori: Författarblogg

Mästarnas mästare.

Steinbeck. Jag vältrar mig just nu i Steinbeck. Hetsläser Missnöjets sommar och Vredens druvor. Hur är det möjligt att skriva så? Varför är han död? Varför skrev inte han en bok om konsten att skriva romaner?

Men Steinbecks skrivkonst gör mig inte missmodig och osäker på mig själv, så som jag kan känna när jag läser till exempel Viveca Lärn eller Johan Theorin eller Inger Edelfeldt. Då kan jag bli så avundsjuk och känna att mina författarambitioner är helt omöjliga.

Men när jag läst de första sidorna i Vredens druvor tänker jag: Ja! SÅ kan man naturligtvis också börja en roman, med en naturbeskrivning. Det måste inte starta med  att någon hittar en död kropp. Förväntan och spänning kan byggas upp på mer än ett sätt. Steinbeck lyckas till exempel hypnotisera läsaren genom att beskriva ett landskap som drabbas av en torkkatastrof.

Och Missnöjets sommar ger mig massor av inspiration till hur man kan skriva inre dialoger.

Tidningen Skriva har förresten haft en riktigt bra artikel om Konsten att Skriva en Roman. Jag skrev ut artikeln och gav till Odd för att han ska förstå varför jag är så konstig ibland. Det framgår nämligen klart och tydligt av artikeln att man måste vara närmast besatt för att klara av ett romanprojekt.

Odd sa att han inte behövde läsa artikeln för att förstå mitt skrivande, men att han gärna skulle läsa ändå, för min skull.

Jag kanske kan skriva en artikel om Konsten att gifta sig med rätt Man?

Olives in May HSS

Vårt olivträd i uterummet just nu. Hur kan det bli några oliver när det inte finns några insekter?

Kommentarer

 1. Kommentar av Flickr: DollyArt den 13 maj, 2012 kl 04:34

  Beautiful shot of the tiny olives – they’re looking good considering it’s only May – HSS!

 2. Kommentar av DollyArt den 13 maj, 2012 kl 04:34

  Beautiful shot of the tiny olives – they’re looking good considering it’s only May – HSS!

 3. Kommentar av Flickr: Expressions by Christine den 13 maj, 2012 kl 06:42

  So that’s what an olive tree looks like! We don’t grow those where I live! Wonderful image. HSS!

 4. Kommentar av Expressions by Christine den 13 maj, 2012 kl 06:42

  So that’s what an olive tree looks like! We don’t grow those where I live! Wonderful image. HSS!

 5. Kommentar av Flickr: Scilla sinensis den 15 maj, 2012 kl 01:37

  Great bokeh!

 6. Kommentar av Scilla sinensis den 15 maj, 2012 kl 01:37

  Great bokeh!

Kommenteringen är stängd.