6 september, Kategori: Båtliv

Födelsedag i regn. Novi Sad 5 september.

O fasa, jag glömde nästan bort Odds 67-årsdag. Han påminde mig i mataffären igår. Det är sånt som kallas kärlek. Jag hittade en present, en dagbok som kan fungera som loggbok eftersom den gamla är helt fullskriven. Att föra Loggbok är Odds uppgift. Bästa födelsedagspresenten var ändå mailet från Linus att han klarat examen vid Oxford med guldkant.

Dagen började alltså med födelsedagsfrukost i sittbrunnen. Sen cyklade vi in till centrum och över bron till den gamla staden Petrovaradin på andra sidan Donau med sin fästning på toppen. Donaus Gibraltar står det i turistbroschyren. Där ligger stadens museum som hade en annorlunda utställning. Möbler, inredning och konstföremål från stadens borgerskap och överklass under trehundra år. Konstig ide. Som om de ville visa att de minsann också… Där fanns nästan ingenting som kändes speciellt för Serbien. Det mesta kunde varit hämtat från överklasshem i vilket europeiskt land som helst.
Vi åt en fin lunch med utsikt över Donau och mot kyrktornet där klockans visare har bytt plats. Den långa är timvisare, för att det ska vara lättare för fiskarna nere på floden att se vad klockan är.
När vi cyklade tillbaka kom äntligen regnet. Pierre Verberght har mailat att våra problem nu är över, högre vatten är på väg.

Sen började det åska och vi fick ställa in den planerade restaurangmiddagen eftersom Sigge får panik av åska och inte kan lämnas ensam. Det blev ungersk champagne, pasta och köttfärssås på burk istället. Samt lite uckespelande. Inte det sämsta sättet att fira Pensionsåldern.
Besöket hos borderpolice struntade vi i. Få se om det straffar sig. Imorgon Belgrad.

image

Klockan visar alltså fem i halv tre. 

image

 

image

Hela staden är en blandning av nytt och fallfärdigt, sida vid sida. 

Vägen från marinan in till centrum. Tre och en halv kilometer lyxig promenadväg med separat gummibelagd joggingbana och cykelväg. Fina utomhusgym med massa maskiner. Granne ligger ruggiga hyreskaserner med trasiga fönster och oklippta gräsmattor. Övergivna fabriksbyggnader där arga hundar kastar sig mot stängslet när man går förbi. 

image

 

image

Kommentarer

  1. Kommentar av Bodil Hernroth den 24 september, 2015 kl 10:26

    Sent om sider har vi insett att Odd fyllt 67 och kanske nu blir pensionär, åtminstone nästan pensionär? Stor grattiskram i efterhand från Bodil & Lasse. Lycka till med den fortsatta seglatsen (vi är grymt avundsjuka)!!!

Kommenteringen är stängd.