11 september, Kategori: Båtliv

Rumänien! Port Drencova km 1016, 11 september.

Det fattades några hundra dinarer för att vi skulle kunna betala den extra natten i Kiseljevo, så dagen började med en cykeltur in till Veliki Dragiste och en bankomat. Då blev det rätt mycket dinarer över, och vi drabbades av köptvång. Kiseljevo surrade av alla möjliga små specialaffärer och en stor torgmarknad under tälttak. Vi cyklade tillbaka nerlastade med färska fikon, vin, elkabel, olika sorters paprikor och andra grönsaker. Den planerade grillkycklingen ikväll får bli en kycklinggryta.
Utklareringen från Serbien gick utan problem även om det är en massa blanketter och travande fram och tillbaka mellan hamnkapten, gränspolis och tull.
Inklareringen i Rumänien tvärs över Donau i Moldova bjöd på en del dramatik. Mitt under proceduren inne hos border police kom det in en man som ville ha 39 Euro för att vi lagt till vid pontonen utanför det nybyggda polishuset. Polisen översatte besvärat, sa ”I dont know how to tell you this, but…”
Vi vägrade. Då flyttar vi båten till stadskajen, sa vi. Vi visste inte att det var så dyrt. I Velike Gradiste var det gratis vid polispontonen, och Serbien är inte ens med i EU.
Polisen och den upprörde mannen grälade en stund och försvann ut i korridoren. Poliserna var mycket besvärade och bad om ursäkt, sa att de inte visste att avgiften höjts. Men det slutade med att vi slapp betala någonting alls, och inklareringen gick rekordsnabbt.
Dagens etapp gick igenom ett vilt och underbart vackert landskap, synd att vädret var så grått.
Här har Donau dämts upp för att underlätta passagen mellan de höga bergen, det är 35 meter djupt på vissa ställen och svarta trädtoppar sticker upp ovanför vattenytan här och där.
Vår natthamn var emellertid inte så djup, trots att vi som vanligt ringt innan och förklarat båtens storlek och djupgående. Det sa klonk innan vi kommit in, och det fick bli en provisorisk lösning där fören ligger fast i den ena pontonen och aktern i den andra. Värden på stället är en inflyttad schweizare med rumänsk fru och två små döttrar som tyckte det var jätteroligt med Sigge och tyckte det var spännande att gå husesyn i båten. Storasyster tolv år pratade bästa engelskan vi hört hittills och ville aldrig sluta.

Här finns bara förtöjning och vänligt bemötande. Varken el, vatten, dusch eller Internet. Jag bloggar genom att dela internet till Ipad med min mobil.

image

image

image

image

Kommentarer

Inga kommentarer än

Kommenteringen är stängd.